Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Duurzaam bouwen: op weg naar een groenere toekomst

Met de toenemende aandacht voor energie-efficiëntie en het milieu wordt het bouwen van een duurzame woning steeds populairder. Duurzaam bouwen betekent dat je rekening houdt met het energieverbruik, materiaalgebruik, waterbeheer en de kwaliteit van de leefomgeving. Het doel is om niet alleen de ecologische voetafdruk te verminderen, maar ook om gezondere en energiezuinige gebouwen te creëren. In dit artikel gaan we dieper in op de stappen die je kunt nemen voor het bouwen van een milieuvriendelijke en duurzame woning.

 

Zorg voor voldoende isolatie

Een essentieel onderdeel van duurzaam bouwen is het zorgen voor een efficiënte isolatie van je huis. Investeer in hoogwaardige isolatiematerialen, zoals gerecycleerde glasvezel of cellulose, om warmteverlies te minimaliseren en energie-efficiëntie te maximaliseren. Isoleer niet enkel de muren, maar ook je daken en vloeren. Of wat dacht je van groene daken en muren? Ze bieden niet alleen esthetische voordelen, maar dienen ook als natuurlijke isolatie. Planten op het dak verminderen de warmteoverdracht, verbeteren de luchtkwaliteit en bevorderen de biodiversiteit. 

 

Gebruik natuurlijke materialen

Het gebruik van natuurlijke materialen is een integraal onderdeel van groen bouwen. Denk daarbij aan hout, kurk of schapenwol.

Hout is een veelgebruikt natuurlijk materiaal voor de bouw van de structuur van een woning. Het is hernieuwbaar, lichtgewicht en biedt bovendien uitstekende isolerende eigenschappen. 

Kurk wordt vaak gebruikt als natuurlijke vloerbedekking vanwege zijn veerkracht, warmte-isolerende eigenschappen en geluidsdemping. Of wat dacht je van schapenwol als natuurlijk isolatiemateriaal? Het biedt uitstekende thermische prestaties en reguleert de vochtigheid.

Natuurlijke materialen worden niet enkel gebruikt tijdens het bouwen, ze kunnen ook gebruikt worden voor de inrichting van je woning. Kies voor meubels gemaakt van duurzame materialen en vermijd schadelijke chemicaliën in verf en vernis. Ook in de slaapkamer bieden natuurlijke materialen een voordeel, ze dragen bovendien bij aan een comfortabele nachtrust.

 

Hoe kunnen natuurlijke dekens bijdragen aan een comfortabele nachtrust? 

Natuurlijke dekens zijn ademend en zorgen voor een goede ventilatie. Ze helpen om je lichaamstemperatuur op peil te houden en voorkomen dat je het te warm of te koud krijgt tijdens het slapen. Hou je echt niet van de gure winter? Kruip lekker vroeg je bed in, creër warmte met wollen dekens van allnatura en geniet van een spannend boek! Wol beschikt over uitstekende isolerende eigenschappen en is bovendien supercomfortabel!

 

Wat zijn de voordelen van wollen dekens ten opzichte van andere materialen?

Behalve het bieden van warmte en comfort, beschikt wol over eigenschappen die het minder vatbaar maken voor vuil en geurtjes. Hierdoor blijven wollen dekens langer fris en hoef je je bed minder snel te verschonen. Ook mensen met allergieën kunnen baat hebben bij bedden met wollen dekens, omdat wol van nature hypoallergeen is en minder snel allergenen vasthoudt. De inrichting van je slaapkamer is niet enkel een kwestie van persoonlijke smaak, je slaapkamer op een duurzame manier inrichten kan ook bijdragen aan een betere nachtrust. 

 

Maak gebruik van zonne-energie

Een van de meest effectieve manieren om duurzame energie op te wekken, is het installeren van zonnepanelen. Zonne-energie is hernieuwbaar, schoon en kan een aanzienlijk deel van de energiebehoeften van je huis voorzien. Zorg ervoor dat je het aantal benodigde zonnepanelen nauwkeurig berekent op basis van je energieverbruik, en overweeg het gebruik van batterijopslag om de opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

 

Investeer in energiezuinige apparaten

Kies bij de inrichting van je huis voor energiezuinige apparaten. Moderne koelkasten, wasmachines, en andere elektrische apparaten zijn vaak ontworpen met het oog op energie-efficiëntie. Controleer de energielabels bij aankoop en investeer in apparaten met een A+++ label. Door het verminderen van het elektriciteitsverbruik draag je bij aan een duurzamere levensstijl.

 

Kies voor LED-verlichting

Verlichting is een belangrijk aspect van duurzaam wonen. Kies voor LED-verlichting in plaats van traditionele gloeilampen. LED-lampen hebben een veel lager energieverbruik en gaan langer mee, wat niet alleen duurzaam, maar ook kostenbesparend is.

Door te investeren in duurzaamheid maak je niet alleen een positieve impact op het milieu, maar geniet je ook van lagere energiekosten en een gezondere leefomgeving. Het bouwen van een duurzaam huis is meer dan alleen maar een trend, het is een essentiële stap naar een milieuvriendelijke en duurzame toekomst.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips