Sluiten

Build Your Home: 16.000+ aannemers & vakmannen in België

Op Build Your Home vind je meer dan 16.000 betrouwbare vakmannen en aannemers voor jouw project. Alle vakmannen zijn lid van Confederatie Bouw en hebben bovendien geen sociale of fiscale schulden. Zoek een vakman bij jou in de buurt of per specialisatie. Ontdek ook vakmannen die het Safety my priority label dragen. Zij engageren zich voor een veilige werkomgeving in de bouwsector.

Wij zorgen ervoor dat jij op een eenvoudige manier in contact komt met de juiste vakmannen voor jouw project.

10 gouden tips

 • Neem je tijd
 • Controleer jouw aannemer
 • Vraag een offerte
 • Kies voor kwaliteit
 • Vermijd onredelijke voorschotten
 • Vermijd cash
 • Vraag een factuur
 • Informeer je over de Wet-Breyne
 • Wees kritisch ten opzichte van labels
 • Zoek bij conflict naar een oplossing
 • Neem je tijd

  Tip 1: Neem je tijd

  Neem je tijd om een aannemer te zoeken. Bezoek zijn website, bekijk recent werk of vraag aan bestaande klanten of ze tevreden zijn. Mond-tot-mondreclame werkt vaak zeer goed. De leden van de Confederatie Bouw vind je op deze website (www.buildyourhome.be). Als je met een architect werkt, zal ook hij je zeker kunnen adviseren.

 • Controleer jouw aannemer

  Tip 2: Controleer jouw aannemer

  Je kan een aantal dingen zelf controleren. Ga na of je aannemer geen sociale of fiscale schulden heeft. Dat kan via de portaalwebsite van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (www.socialsecurity.be) en van de ficus (www.myminfin.be). Bij de aannemers op Build Your Home gebeurt deze controle automatisch. Controleer ook of hij de juiste vakkennis heeft. Dat doe je via de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Zoek op hoelang het bedrijf al bestaat en welke opdrachten het heeft uitgevoerd.

 • Vraag een offerte

  Tip 3: Vraag een offerte

  Een goede vakman zal je altijd een gedetailleerde en technisch onderbouwde offerte bezorgen. Door enkele offertes te vergelijken, kan je een weloverwogen keuze maken. Bestudeer dus grondig de offerte en beslis zeker niet te overhaast.

 • Kies voor kwaliteit

  Tip 4: Kies voor kwaliteit

  Een scherpe prijs zegt niet alles. Neem zeker ook andere criteria in beschouwing. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn… zijn meestal ook niet waar! Wees ook realistisch met uitvoeringstermijnen: een snelle service staat niet noodzakelijk garant voor kwaliteit.

 • Vermijd onredelijke voorschotten

  Tip 5: Vermijd onredelijke voorschotten

  Voorschotten zijn zeer gebruikelijk bij bouwprojecten. Vaak moet een aannemer ook op voorhand materiaal aankopen. Een voorschot van 20 à 30% is dus zeker normaal (met uitzondering van de Wet-Breyne of woningbouwwet). Onredelijk hoge voorschotten moet je echter vermijden. Bij grotere projecten betaal je het best naargelang de werken vorderen.

 • Vermijd cash

  Tip 6: Vermijd cash

  Als je cash gebruikt, eis dan een bewijs van betaling. Vermijd echter grote bedragen. De hoeveelheid contant geld is hoe dan ook begrensd. Is de prijs gelijk aan of hoger dan 3.000 euro, dan mag tot 10% van de prijs cash betaald worden, met een maximum van 3.000 euro. Je riskeert een boete van maximum 225.000 euro en/of strafrechtelijke sancties indien je deze regelgeving niet naleeft.

 • Vraag een factuur

  Tip 7: Vraag een factuur

  Als je werken laat uitvoeren en geen factuur vraagt, wordt dit beschouwd als zwartwerk. Voor sommige premies of belastingverminderingen is een factuur trouwens noodzakelijk. Bovendien geeft een factuur een goed overzicht van de verrichte werken.

 • Informeer je over de Wet-Breyne

  Tip 8: Informeer je over de Wet-Breyne

  Controleer bij een nieuwbouwproject of een grondige renovatie of je onder de Wet-Breyne valt. Deze wet beschermt je als bouwheer tegen onrechtmatige bedingen in het contract en tegen het risico van insolvabiliteit van de aannemer. De Confederatie Bouw biedt een typecontract aan dat de belangen van alle partijen verdedigt.

 • Wees kritisch ten opzichte van labels

  Tip 9: Wees kritisch ten opzichte van labels

  Er bestaan verschillende kwaliteitslabels in de bouw. Helaas staan niet al deze labels garant voor dezelfde kwaliteit. Een voorbeeld van een betrouwbaar label is Construction Quality.

 • Zoek bij conflict naar een oplossing

  Tip 10: Zoek bij conflict naar een oplossing

  Een rechtszaak wil je liever vermijden. Een aannemer kan een eventuele fout zelf nog rechtzetten, wat in de praktijk ook vaak gebeurt. Je kan terecht bij de Verzoeningscommissie Bouw of je kan je aannemer suggereren om het WTCB te contacteren voor onafhankelijk technisch advies.

BYH Homepage videos

Wet Breyne

Voorbereidingen

Offerte vragen

Aannemer betrouwbaar

Conflict aannemer

Cash betalen

Welke verzekering

Voorschot vragen

Welke btw-tarieven worden toegepast voor particuliere woningbouw?

Moet ik als (ver)bouwer altijd een factuur vragen?

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. We hebben ze mooi voor je opgelijst. Als je er nog andere zou vinden, geef ze dan zeker door aan ons.

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Vraag en antwoord

 • Wat dekt de brandverzekering?

  Deze verzekering dekt het brandrisico maar vergoedt eveneens bij waterschade, een probleem met de elektriciteit, natuurramp, storm, hagel, blikseminslag, glasbreuk, vandalisme enz. Een brandverzekering is niet verplicht, maar sterk aanbevolen, zowel voor de eigenaar als voor de huurder.

 • Heb ik nog recht op een premie om mijn dak te isoleren?

  Ja, maar het bedrag verschilt in de drie gewesten van het land en in de verschillende gemeenten, die soms extra premies toekennen. Raadpleeg onze premierubriek om er meer over te weten te komen en kies uw gewest.

Vacatures

Wil je aan de slag als vakman?
Je kan zoeken in onze database van vacatures en onmiddellijk solliciteren via deze site. Kom regelmatig een kijkje nemen voor nieuwe vacatures!

Start hier je zoektocht

Blijf op de hoogte

Met een heuse redactie en de grootste beroepsfederatie om op terug te vallen, hebben wij altijd iets dat jou kan helpen of waarmee we je van dienst kunnen zijn. Sta ons toe jou op de hoogte te houden en vul je e-mailadres in.

Met Build Your Home kan je makkelijk en snel een vakman of aannemer in je buurt vinden. Zoek een vakman uit meer dan 16.000 aannemers die lid zijn van de Confederatie Bouw en die géén sociale en fiscale schulden hebben.

Je kan zoeken naar vakmannen via de zoekfunctie of meteen een aannemer in de buurt kiezen. Of je nu op zoek bent naar dakwerkers, grondwerkenaannemers ruwbouw, zwembadbouwers of andere vakmannen, je vindt ze met Build Your Home.

Niet zeker welke vakman je nodig hebt?

Laat ons helpen! Plaats een opdracht en wij verbinden je met de geschikte vakman. Binnen een aantal dagen ontvang je vrijblijvende offertes van erkende vakmannen in jouw buurt.

Opdracht plaatsen