Sluiten

Zelf een woning bouwen met een hypotheek

Gesponsord artikel

Zelf een woning bouwen met een hypotheek

Zelf een woning bouwen met een hypotheek
 

Wie droomt er niet van het bouwen van een woning? Het kan ontzettend gaaf zijn om een stuk grond te kopen, waarop je vervolgens start met de ontwikkeling van een woning welke naadloos aansluit op jouw wensen. Je bepaalt zelf wat de indeling van de woning wordt, hoe groot je de tuin bij het huis laat zijn en welke materialen je verwerkt in het pand. Een huis bouwen begint echter net als een bestaand huis kopen bij een gesprek met de hypotheekadviseur. Samen bepalen jullie wat je op basis van je huidige financiële situatie maximaal kunt lenen voor de realisatie van jouw droomwoning en wat de kosten van een hypothecaire lening voor jou zijn. Die kosten zijn onder meer afhankelijk van het deel van de woningwaarde wat je leent; het loont om een deel bij de aankoop of bouw van een woning zelf te financieren. Je valt hierdoor in een lagere risicoklasse, waarmee je profiteert van een lagere hypotheekrente.  

Van start met het maken van plannen voor de woning 
Zelf een woning bouwen begint met het maken van plannen en het vaststellen van je maximale hypotheek. Past hetgeen je bij de hypotheekverstrekker kunt lenen bij de plannen die je wilt gaan realiseren? Mogelijk is het verstandig nog iets langer te sparen, of te kiezen voor een aanpassing aan je plannen. Het kan voorkomen dat je veel minder kunt lenen dan hetgeen je nodig hebt om je droomwoning te realiseren. In zo’n situatie kan het een goede optie zijn om initieel voor een bestaande nieuwbouwwoning te kiezen. Je kunt deze nog volledig naar je hand zetten aan de binnenkant, maar bent mogelijk goedkoper uit dan wanneer je de woning vanaf nul opbouwt. Voor het aanpakken van een nieuwbouwwoning kun je een bouwdepot afsluiten bij de hypotheekverstrekker. 

Laat je adviseren over het materiaalgebruik 
Bij het bouwen van een eigen woning zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Denk niet alleen aan de indeling en bouwstijl van het pand, maar ook aan de materialen die je wilt gaan gebruiken. Of wat te denken van de uitvoerbaarheid van klussen? Welke klussen pak je zelf op bij de realisatie van de woning en wat laat je over aan vakmensen? Het is verstandig om je te laten adviseren over dergelijke punten. Het verkleint de kans dat je tijdens de realisatie van jouw droomwoning tegen problemen aanloopt. Al zijn dergelijke problemen nooit volledig uit te sluiten; het is onderdeel van het bouwen van je eigen huis. Gelukkig zijn de meeste problemen op te lossen.