Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Woning verbouwen? 4 tips om te besparen!

Woning verbouwen? 4 tips om te besparen!

Ben je van plan om binnenkort je woning te gaan verbouwen? Dan ben je vast al druk bezig met de voorbereidingen. Vooral als het een grotere verbouwing is, zoals het plaatsen van een uitbouw of het aanleggen van een compleet nieuwe tuin, is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Naast een goede planning, is het ook financieel gezien slim om alles goed in kaart te brengen. Maar hoe kun je nu eigenlijk op een slimme manier, besparen op je verbouwing? We geven je 4 tips!

 

 Vakspecialist of zelf aan de slag?

Tijdens een verbouwing zijn er veel werkzaamheden die je beter door vakspecialisten kunt laten uitvoeren. Maar er zijn ook genoeg dingen die je zelf kunt doen. Op die manier kun je eenvoudig op de verbouwkosten besparen. Je kunt bijvoorbeeld zelf beginnen met de sloopwerkzaamheden en het puin afvoeren. Het is wel verstandig om dit goed vast te leggen met de vakspecialist die je inhuurt. Zo ontstaan er geen misverstanden en kom je niet voor verrassingen te staan.

 

 Materiaal huren, lenen of kopen

Ga je een aantal dingen zelf uitvoeren tijdens je verbouwing? Je hebt dan vaak veel spullen nodig om dit uit te voeren. Maar of het nu gaat om een sloophamer of om rijplaten: huren of lenen is goedkoper dan om het zelf aan te schaffen. Kijk dus van te voren goed wat je allemaal nodig hebt en kijk eerst eens wat je kunt lenen bij de buren of familie. Hebben ze niet wat jij allemaal nodig hebt? Ga dan eens langs bij een bouwmarkt om te kijken wat je kunt huren.

 

Subsidies

Is verduurzamen van je woning onderdeel van de verbouwing? Duik dan eens goed in alle mogelijke subsidies! Zo kun je met subsidie onder andere het dak isoleren, maar er is ook subsidie voor het aanschaffen van duurzame verwarmingsbronnen. Zo wordt de verbouwing direct een stuk voordeliger!

 

Samen verbouwen?

Een grote verbouwing is vaak interessant om samen met je buren te doen. De kans is namelijk groot dat zij ook graag een uitbouw willen. Of dat een nieuw dak voor jullie beiden interessant is. Door samen te verbouwen, is er vaak meer onderhandelingsruimte met de vakspecialist. Ook kun je afspreken om elkaar te helpen met bijvoorbeeld sloopwerkzaamheden, waardoor het werk minder intensief is.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips