Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Wegwijs in de isolatiewereld

Wegwijs in de isolatiewereld

 

Met John Coose als ervaringsdeskundige

 

Eltherm uit Kampenhout heeft bijna 50 jaar ervaring in isolatie. Het bedrijf is dan ook van meerdere isolatiemarkten thuis. Gedelegeerd bestuurder John Coose is nu voorzitter van de beroepsvereniging van de isolatiebedrijven bij Embuild. Ook door deze positie heeft hij een brede kijk op de uiteenlopende isolatietoepassingen. Op de website van Eltherm kan je een folder downloaden die kandidaat-bouwers en -verbouwers daarin wegwijs maakt. John Coose geeft tekst en uitleg.

 

Dak- en zolderisolatie

 

John Coose: “Wil je van je zolder een echte leefruimte maken? Dan kies je voor dakisolatie. Gebruik je de zolder daarentegen enkel als opslagruimte? Dan is het isoleren van de zoldervloer de betere oplossing. Hellende daken met spanten komen meestal voor in nieuwere woningen. Tussen de spanten plaatsen wij een flexibel isolatiemateriaal, zoals bijvoorbeeld glaswolmatten. Het geheel werken wij dan af met een dampschermfolie waarvan wij alle naden zorgvuldig afkleven. In oudere woningen komen we vaker hellende daken met verticale kepers en horizontale gordingen tegen. Meestal gaan wij dan in meerdere lagen isoleren. Een eerste isolatielaag bestaat uit minerale glaswoldekens. Voor de volgende isolatielagen kiezen we voor harde isolatieplaten of meerdere lagen glaswolmatten. Het geheel werken wij af met de nodige tapes en kits. De isolatie van de zoldervloer gebeurt op twee manieren. Bij een oneffen vloer rollen wij meestal glaswolmatten uit. Op een effen ondergrond kunnen wij harde isolatieplaten plaatsen. In beide gevallen kunnen we een loopvlak creëren.”

 

Ingeblazen isolatiematerialen vormen een volwaardig alternatief voor de traditionele technieken. Minerale glaswolvlokken zijn ontwikkeld op basis van zand en glas. Cellulosevlokken bestaan uit gerecycleerd zuiver (ongelezen) krantenpapier. Beide hebben zeer goede thermische en akoestische isolatiewaarden. Bovendien zijn zij milieuvriendelijk.

 

John Coose: “Voor de isolatie van een hellend dak brengen we dan eerst een dampscherm aan, ondersteund met een latwerk. In dit scherm maken wij vervolgens inblaasopeningen. Na het inblazen dichten wij deze openingen opnieuw. Zelfs moeilijk bereikbare zoldervloeren kunnen wij zeer efficiënt isoleren door glaswolvlokken of cellulose in- of open te blazen. Over de zoldervloer verspreiden wij dan een isolatiedeken. Wij blazen de vlokken in tot in de verste hoeken. Het effect is blijvend.”

 

Muurisolatie

 

Is op het grondplan van de woning een open ruimte (spouw) tussen de binnen- en buitenmuren getekend? Dan is het hoogstwaarschijnlijk mogelijk om de spouwmuur na te isoleren. Er komt daar geen kap- of breekwerk aan te pas en je verliest geen (binnen)ruimte. Het na-isoleren van de spouw gebeurt door het inblazen van minerale glaswolvlokken. Eltherm vertrekt van een gedetailleerd inspectierapport en beschikt over een ATG-certificaat. Dat garandeert de kwaliteit van zowel het product als de uitvoering.

 

Soms is het niet mogelijk om de spouw te isoleren of heeft de klant zin om zijn gevel in een nieuw jasje te steken. Dan is buitengevelisolatie de oplossing. De gevel wordt geïsoleerd met isolatieplaten en nadien bekleed. De dakoversteek moet wel voldoende breed zijn. Als er geen spouw is en als het niet mogelijk is om de gevel langs de buitenzijde te isoleren, is het isoleren van de binnenmuur de laatste optie. Binnenmuurisolatie gebeurt door gyproc-voorzetwanden, minerale isolatieplaten of isolatieschuim. Het is dan wel belangrijk op voorhand de vochthuishouding te analyseren.

 

Vloerisolatie

 

John Coose: “Bij het na-isoleren van een bestaande vloer moet je rekening houden met de hoogte van de vloerpas. In sommige gevallen is het beter om de volledige vloer uit te breken en opnieuw te beginnen. Wanneer je de bestaande vloer van de benedenverdieping wil isoleren, is het misschien wel de moeite om te overwegen of dit niet via het plafond van je kelder mogelijk is.”

 

Zowel bij nieuwbouw als bij renovaties is isoleren met gespoten PUR-hardschuim een goede keuze. De vloer wordt in één enkele beweging geïsoleerd en uitgevuld. PUR biedt zeer goede isolatiewaardes, zelfs bij geringe hoogte. Het hardschuim wordt ter plaatse gevormd en is zeer snel droog. Na één dag is je vloerisolatie al klaar.

 

Een droogvloer is bijzonder geschikt voor het renoveren en isoleren van houten en betonnen vloeren. Elke gewenste afwerking bovenop is mogelijk. De vloerelementen bestaan uit 2 gipsvezelplaten die onderling verspringend verlijmd zijn, eventueel gecombineerd met een akoestische laag. Ook nieuwe ecologische materialen en technieken, zoals droge kalkhennep en schelpen, worden steeds vaker gebruikt. Het voordeel van deze materialen is dat zij niet enkel bijdragen aan de energiebesparing maar ook aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

 

Kelderisolatie

 

John Coose: “Voor de isolatie van een bruikbare kelder kiezen wij meestal voor harde isolatieplaten. Bij een kruipkelder is gespoten isolatie de betere oplossing. Wij werken daarvoor met een gespoten isolatieschuimsysteem op basis van water. Het combineert een uitstekende thermische- en akoestische isolatie met luchtdichting in één laag. De isolatie past zich aan alle ondergronden aan en vult naadloos alle gaten, kieren en onregelmatigheden.” Voor de isolatie van kruipkelders maakt Eltherm ook meer en meer gebruik van schelpen. Die zijn niet alleen een uitstekende thermische en akoestische isolator maar bovendien een uitstekende vochtregulator zodat het huis droog blijft.

 

John Coose: “Wij analyseren steeds grondig de isolatievragen van onze klanten. Wij bekijken zijn noden en behoeften rond isolatie altijd in combinatie met de actuele toestand van het gebouw. Pas daarna bieden wij de gepaste isolatieoplossing aan. Er bestaan een aantal vuistregels in het isolatievak. Maar al bij al blijft isolatie maatwerk waarvoor specifiek vakmanschap is vereist.”

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips