Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Wc ontstoppen

Hoe je wc ontstoppen? 'Rioolprobleemkwijt' adviseert

Een verstopte wc is verschrikkelijk. Je toilet doorspoelen kan niet meer, je bent continu bang voor overstromingen en het verspreidt vaak een nare geur. Zelf je wc ontstoppen is niet het leukste klusje, maar het is niet zo moeilijk. Trek gewoon een paar rubberen handschoenen aan en leg oude doeken rond je wc-pot. Dankzij onderstaande methodes van de rioolexpert is je wc ontstoppen een koud kunstje.

3 bewezen methodes om je wc te ontstoppen

Je wc ontstoppen kun je best zelf, al heb je wel enkele hulpmiddelen nodig. Haal maar alvast een stapel oude handdoeken, een plopper, rubberen handschoenen, baking soda en afwasmiddel tevoorschijn. Met die hulpmiddelen kom je namelijk al een heel eind:

Plopper

Geen ingewikkeld gedoe. Maar je moet wel een beetje kracht durven zetten als je een plopper gebruikt. Plaats het rubber op de afvoer van jouw wc en trek de stok een paar keer krachtig op en neer. Door de zuigkracht schiet het vuil of het voorwerp los en komt het naar boven. Deze methode is erg effectief bij kleine verstoppingen.

Baking soda en heet water

Geen chemische middelen. En ook niet ingewikkeld. Vul een emmer met kokend heet water en voeg daar een pak baking soda aan toe. Giet het mengsel beetje bij beetje in de wc. Laat het een nacht inwerken en spoel de wc daarna nogmaals door met een emmer heet water. Deze methode werkt meestal erg goed.

Afwasmiddel

Afwasmiddel bevat zeep en daarmee kun je een verstopte wc wellicht ontstoppen. Pak een emmer, vul deze met een liter heet water water. Voeg daar een paar kneepjes afwasmiddel aan toe. Giet de oplossing in de wc en laat dit een halve dag tot hele nacht inwerken. De volgende morgen spoel je de wc nog eens door met heet water en kijk je of de verstopping los komt.

Wat zijn de oorzaken van een verstopt toilet?


Om een wc op de juiste manier te ontstoppen, is het belangrijk dat je weet waarom je toilet verstopt is. Alleen dan kunt je gericht te werk gaan en is de kans van slagen het grootst. Hieronder alvast de meest voorkomende oorzaken van een verstopt toilet:

Te veel wc-papier gebruikt

Te veel wc-papier kan samen met een grote boodschap een flinke bal vormen. Als er bij het doorspelen van je toilet dan niet genoeg waterdruk aanwezig is, kan deze ergens blijven steken met een verstopte wc tot gevolg. Vaak zitten dit soort verstoppingen gelukkig niet diep en zijn de zelf redelijk eenvoudig te verwijderen.

De toiletpot is niet goed aangesloten

Is dit ook een oorzaak van een verstopt toilet? Jazeker! Je wil niet weten hoe vaak het voorkomt dat de afvoer van een wc bijvoorbeeld te weinig afschot heeft. Elke keer als je de wc doorspoelt, kost het moeite om alles af te voeren. Na verloop van tijd krijg je dan te maken met een verstopping. Naast te weinig afschot komt het ook voor dat er te veel haakse bochten zijn gemaakt, waardoor het afvalwater ook niet makkelijk wegstroomt.

Spullen doorspoelen die niet in het toilet thuishoren

Dit gebeurt met opzet of per ongeluk: etensresten, vochtige doekjes, keukenpapier en zelfs de kop van een wc borstel. Een wc is er om je behoefte op te doen, niet om als afvalbak te gebruiken. De afvoer van uw wc is daar niet voor gemaakt en raakt verstopt.

Beschadiging in de afvoerbuis van de wc

Wanneer afvoerbuizen oud zijn kunnen deze beschadigingen vertonen. De kleinste oneffenheid is al genoeg om voor een verstopte afvoer. Papier blijft hier bijvoorbeeld achter haken en zorgt ervoor dat al het andere wat er achteraan komt niet op de juiste manier wegstroomt.

Grondverzakking waardoor de afvoer is afgesloten

Tot slot is ook een grondverzakking in de tuin of naast het perceel de oorzaak dat jouw wc verstopt is. Vanuit je huis loopt de afvoerbuis namelijk onder de grond weg. Als daar de grond om wat voor reden dan ook verzakt, knelt dat de afvoerbuis af en krijg je binnen te maken met een verstopt toilet.  

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips