Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Wat zijn de kosten van een traplift?

Gesponsord artikel

Als je ouder wordt kun je fysieke ongemakken krijgen en minder mobiel worden. Hierdoor wordt bewegen moeilijker en kan de trap op en af geraken een uitdaging zijn. Misschien lukt het op den duur zelfs helemaal niet meer. Om toch (langer) in je eigen huis te kunnen blijven wonen, kan een traplift dan uitkomst bieden. Maar wat kost dat en hoe kies je de juiste voor in jouw huis?

Is je huis geschikt?

De meeste woningen zijn geschikt voor een traplift. Alleen bij oudere huizen kan het soms lastig zijn om er een te plaatsen. Bijvoorbeeld omdat de trap te smal of te steil is en er te weinig ruimte op de verdieping is voor de zetel. Er zijn verschillende soorten trappen, bijvoorbeeld rechte, wenteltrappen en met één of meerdere bochten.

 

De versie met bocht(en), en de wentelvariant lijken qua vorm op elkaar. De gebogen variant heeft een iets minder scherpe knik dan die met de bochten en is maar op één punt gebogen. De gebogen versie heeft juist scherpe hoeken. Wenteltrappen zijn over het algemeen smal en vrij steil en hebben vloeiende, maar redelijk scherpe bochten. Je loopt echt in een rondje naar boven. 

 

Kosten

Er is voor vrijwel elke soort wel een traplift beschikbaar. De prijs hangt af van welke soort je nodig hebt. De rechte variant kost rond de € 5000,- inclusief btw. Voor de gebogen versie betaal je vanaf € 7.000,- inclusief btw. Het buitenmodel is er vanaf € 5000,-. 

Er zijn ook tweedehands exemplaren. Die hebben een prijskaartje van rond de € 3500,- inclusief btw. Hier zitten ook de kosten van de montage in. 

 

De prijs is afhankelijk van het type, de lengte van de rail, de soort zetel en je eigen persoonlijke voorkeuren. Grofweg kun je zeggen hoe ‘ingewikkelder’ de trap, hoe duurder de lift. Tenzij je een gereviseerde kunt vinden. Kijk voor de exacte tarieven op de website van aanbieder Stannah.be. 

 

Trapmeting

Een lift in je woning om boven en beneden te geraken kan niet zomaar worden geplaatst. Er wordt altijd eerst een nauwkeurige trapmeting gedaan, zodat duidelijk is wat jij nodig hebt. Bij het meten wordt gekeken naar je mobiliteitsbehoeften en advies gegeven over een passend model. Je kunt ook vragen stellen en krijgt een vrijblijvende prijsopgave, die je nog eens rustig na kunt lezen. Zo ben je verzekerd van de juiste traplift in jouw huis.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips