Waarom gebouwen renoveren? Omdat het dringend, nuttig… en haalbaar is.

Op 17 maart kwamen Europese, Waalse en Vlaamse vertegenwoordigers samen in Brussel om te praten over energie-renovaties. Doel? Concrete oplossingen vinden om gebouwen in België sneller energiezuiniger te maken. Want onze huizen, appartementen en scholen verbruiken vaak te veel energie, en het is tijd om daar iets aan te doen.
Waarom wordt er zoveel gesproken over renovatie?
Omdat Europa tegen 2050 klimaatneutraal wil worden. Minder vervuiling, meer hernieuwbare energie en beter geïsoleerde gebouwen. Vandaag zijn nog te veel woningen slecht geïsoleerd, duur in verbruik en slecht voor het milieu. Renoveren is dus een prioriteit, zowel voor het klimaat als voor onze portemonnee.
Wat doet Europa?
Europa heeft haar CO₂-uitstoot al sterk verminderd en wekt drie keer meer groene energie op dan in 2019. Maar er is meer nodig:
- Tegen 2030 moet de uitstoot met 55 % dalen, en tegen 2040 met 90 %.
- Investeren in groene technologie en innovatie.
- Samenwerken met andere landen om klimaatneutraliteit te bereiken.
Er komt ook een “renovatiepaspoort”, een soort persoonlijk stappenplan voor elk gebouw.
In Wallonië?
Wallonië focust eerst op sociale woningen. Veel daarvan zijn gebouwd tussen 1950 en 1990 en zijn echte energieverslinders. Een groot renovatieplan is gestart, maar vordert traag door tekorten aan bedrijven, personeel en complexe procedures. Het doel is om tegen 2024 20.000 sociale woningen te renoveren.
Op de private huurmarkt gaat de vooruitgang traag. Isolatie blijft een zwak punt, maar huurders zijn steeds meer bewust van het energieprestatiecertificaat (EPC). Projecten zoals LocaRéno in Charleroi en Rue Novation in Namen proberen lokale oplossingen te bieden.
En in Vlaanderen?
Vlaanderen wil tegen 2050 alle woningen energieneutraal maken. Daarvoor werd een duidelijk plan uitgewerkt:
- Gratis en onafhankelijk renovatieadvies via Mijn VerbouwBegeleiding.
- Financiële steun via Mijn VerbouwPremie en de EPC-labelpremie.
- Voordelige leningen tot 60.000 euro.
- Specifieke hulp voor appartementsgebouwen en mede-eigenaars.
Nieuwe eigenaars worden verplicht om hun woning binnen de zes jaar te verbeteren tot minstens EPC-label D.
Samengevat
De boodschap is duidelijk: energetisch renoveren is geen keuze meer, maar een noodzaak – voor het milieu, je comfort én je energiefactuur. De overheden helpen met advies, steun en duidelijke doelen. Er is nog werk aan de winkel, maar de oplossingen bestaan al.
De volgende nationale rondetafel vindt plaats in het najaar van 2025. Tot dan is de vraag: hoe energiezuinig is jouw woning eigenlijk?
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips