Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Waar je isolatie in huis moet gebruiken?

Waar je isolatie in huis moet gebruiken?

Het kan moeilijk zijn om te weten waar je isolatie moet gebruiken als je een beginner op klus of isolatie-gebied bent. Een veelvoorkomende valkuil waar mensen inlopen bij het bouwen en isoleren van het huis, is het gebruik van te veel isolatie op de verkeerde oppervlakken. Dit leidt tot warmte- en luchtdoorlatendheid door een in-effectieve toepassing van isolatie. Hoeveel je ook toepast, het huis lijkt niet geïsoleerd door verschillende openingen, hoekjes of gaatjes in de muren, het dak of de vloer van het huis. Om goed te isoleren, moet je weten hoe met elk van deze zaken moet worden omgegaan.

Gesponsord artikel

Dakisolatie

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij isolatie is het dak. Omdat warmte stijgt, heb je een dakisolatie binnenlaag nodig om ervoor te zorgen dat de warmte in huis wordt gehouden. Dit bespaart een hoop op de nutskosten, omdat er minder verwarming nodig is. Voor koude oppervlakte-isolatie werkt minerale wol-isolatie zoals steenwol en glaswol goed, omdat het de ruimte vult vanwege de grote vezelachtige structuur. 

Muurisolatie

Voor muurisolatie moeten verschillende aspecten samenwerken om de woning goed te isoleren. Als we naar de muur structuur van het huis kijken, moet het duidelijk zijn waar de openingen en gaten zijn waardoor warmte kan binnenkomen of ontsnappen. Om die gaten te dichten, moet een niet-vast poreus materiaal worden gebruikt, zoals schuim of een soort afdichtmiddel. Om grotere oppervlakken te bedekken, kunnen isolatieplaten zoals PIR, XPS of EPS worden gebruikt. Een andere variant zoals steenwol isolatie kopen zou ook kunnen, wat tegen een lagere prijs verkrijgbaar is. 

Vloer en Kruipruimte

Vloerisolatie hangt grotendeels af van het type vloer in huis. De vloer kan van beton of van hout zijn. Houten vloeren hebben een materiaal nodig dat zeer goed bestand is tegen druk en vocht, zoals glaswol. Betonnen vloeren daarentegen hebben een composietmateriaal nodig met een hoge R-waarde zoals PIR. Voor een meer beknopte isolatie kan het afdekken van kruipruimtes echter een grote bijdrage leveren aan het veranderen van de isolatiegraad in huis.

Zolder Isolatie

Dit is een deel van het huis dat bij het isoleren vaak vergeten wordt, maar het blijft toch een belangrijke plek om te isoleren. Op de zolder worden meestal verschillende huishoudelijke artikelen opgeslagen die door natuurlijke oorzaken in de loop van de tijd kunnen verslechteren. Dit maakt de isolatie van het dak en de muren van de zolder een essentieel proces om te nemen.

Badkamer of Keuken Isolatie

Misschien wel de twee gebieden die het meest waarschijnlijk worden blootgesteld aan de meeste vocht- en hitteschade. Dit gebeurt vooral op werkbladen en gebogen oppervlakken waar zich water kan ophopen. Zodra dat water zijn weg vindt naar de binnenste laag van de structuur van het huis, zullen de stenen, het hout en het beton waaruit de binnenste laag bestaat waarschijnlijk waterschade oplopen. Het gebruik van PIR, een isolatieplaat met een hoge R-waarde die vocht kan blokkeren, lost al deze problemen op.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips