Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Voorkom rugklachten door een ergonomische keuken

Voorkom rugklachten door een ergonomische keuken

 

De keuken is het hart van onze woning. Het is in de eerste plaats een ruimte om te koken, maar ook om bij te babbelen, te werken en gezellig samen te zijn. Omdat we er zo veel tijd in doorbrengen, is het goed om stil te staan bij de ergonomie van je keuken. Want door een zo optimaal ergonomisch ingerichte plek, voorkom je kans op rug- en nekklachten, en andere fysieke ongemakken.

 

Hoogte van je werkblad

Met het oog op ergonomisch werken in de keuken, is vooral de hoogte van je werkblad of kookeiland belangrijk. Door een te hoog of te laag blad, zal je je lichaam forceren, wat kan leiden tot lichamelijke klachten. Laat je een eigentijdse keuken op maat maken, dan zal een professionele keukenbouwer hier zeker rekening mee houden.

 
Ergonomisch ingerichte kasten

Tegenwoordig zijn er diverse ergonomische kastindelingen. Zo heb je de populaire kolomkasten met handige en overzichtelijke binnenlades. Ook smalle en volledig uittrekbare apothekerskasten zijn heel ergonomisch. Zowel bij kolom- als apothekerskasten, heb je een goed overzicht over de inhoud. Hierdoor moet je nagenoeg niet bukken en verminder je de kans op rugklachten. Daarnaast zijn er ook carrousel- en Le Mans-kasten: ideaal om de hoeken in je keuken een praktische en nuttige invulling te geven. Deze kasten bevatten plateaus waarop je je keukengerei of etenswaren kan zetten. Doordat de plateaus meedraaien wanneer je de kast opent, kan je er altijd goed bij. Dit type kasten zie je vaak bij landelijke keukens.

 

Keukentoestellen

Vroeger werden keukentoestellen, zoals ovens bijvoorbeeld, erg laag geplaatst. Ga je je keuken renoveren, dan zal je zien dat er in het ontwerp rekening gehouden wordt met keukentoestellen op een gepaste hoogte, met het oog op ergonomie. Een microgolfoven of gewone oven zal bijvoorbeeld eerder op oog- of buikhoogte worden geplaatst. De ideale koelkasthoogte is dan weer kniehoogte. En je spoelbak wordt gemiddeld genomen zo’n 15 à 18 cm lager dan je werkblad geplaatst. De reden? Simpel! Voorkomen dat je telkens moet bukken en dat je een goed overzicht behoudt. Zo belast je je rug niet en verklein je de kans op andere fysieke ongemakken.

 
Keukendriehoek

Omdat we zoveel tijd doorbrengen in de keuken, is het belangrijk deze ruimte zo optimaal mogelijk in te richten zodat je er het maximale comfort kan uithalen. De ideale keukenopstelling houdt rekening met de beschikbare ruimte, met vaste objecten én is gebaseerd op de keukendriehoek. Deze driehoek verhoogt de ergonomie in je keuken en optimaliseert loopafstanden tussen de drie meest gebruikte werkplekken: spoelbak, koelkast en kookvuur.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips