Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Verlaten huizen vol kerstcadeautjes: een feest voor inbrekers

Tijdens de winterperiode, en bij uitstek tijdens de feestdagen, slaan inbrekers vaker toe. Het Inbraakpreventieplatform voerde in aanloop naar deze donkere dagen een nationale enquête over de emotionele gevolgen van inbraak, om meer bewustwording rond de problematiek te creëren.

Als de kat van huis is …

Uit de enquête van het Inbraakpreventieplatform bleek dat de inbraak bij een derde van de slachtofferes tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends gebeurde. Ook de avond is een risicoperiode: iets minder dan een derde kreeg tussen 18 uur en middernacht bezoek van inbrekers. Dit heeft alles te maken met het feit dat het dan donker is.

"Wij krijgen in de winter al om vijf uur in de namiddag oproepen, omdat het dan al aan het schemeren is", zegt Marleen Coppens,  diefstalpreventie-adviseur in de politiezone Etterbeek/Sint-Lambrechts-Woluwe/Sint-Pieters-Woluwe en ofhankelijk raadgever binnen het platform.

Ook de feesten die voor de deur staan, zorgen voor een hoger risico. Inbrekers houden woningen goed in de gaten. Zodra families in feestoutfit hun huis verlaten, hebben ze tijd om rustig toe te slaan. Sommige mensen gaan tijdens de feestdagen ook enkele dagen op vakantie en laten hun woning onbewaakt achter.

Schakel de buurt in

Het Inbraakpreventieplatform wil iedereen aansporen om maatregelen te treffen. Frédéric François, voorzitter van het Inbraakpreventieplatform: "Afspraken met buurtbewoners zijn erg belangrijk. Buren die meerdere auto’s hebben, kunnen één van hun auto’s op de oprit van de vakantiegangers plaatsen, om een bewoonde indruk te maken. Ook een uitpuilende brievenbus is uit den boze. Een buurman of buurvrouw die af en toe de post haalt, kan helpen. Vraag de buren ook om geregeld binnen te springen en het licht te doen branden of de radio te doen spelen." 

Leg de cadeautjes niet voor het grijpen

Bij de eindejaarsperiode horen ook cadeautjes. Dat weten inbrekers ook. "Als je voor Kerstmis een nieuwe laptop krijgt, zet die doos dan niet de volgende dag bij het oud papier. Steek het karton in een andere, neutrale doos. Het is belangrijk om niet te koop te lopen met je nieuwe spullen door verpakkingen gewoon op de stoep te plaatsen", zegt Coppens. Inbrekers kunnen veel informatie halen uit het afval dat mensen buitenzetten. Tijdens de eindejaarsperiode zijn er over het algemeen ook meer waardevolle spullen te vinden in huis.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips