Sluiten

Van duplex tot lage-energiebouw

Duplex zoekt m/v met stevige portie motivatie

Driedubbele beglazing, een portie geduld en een rits premies. Mattias D’Hooge had de handen vol met de renovatie van zijn duplex tot een lage-energiebouw. Zelfs voor een architect van zijn kaliber was het een grote uitdaging. Maar het eindresultaat is een voorbeeld voor iedereen. 

Voor de medeoprichter van Moka Architectuur ging een droom in vervulling. Hij is er immers in geslaagd om zijn duplex aan de Chazallaan in Schaarbeek om te toveren tot een modelwoning op het gebied van energiezuinigheid.

Vandaag baadt het appartement in natuurlijk licht. In niets lijkt de duplex nog op het oorspronkelijke gebouw dat toch al dateert uit 1924.

Het renovatieverhaal van Mattias D’Hooge start in 2013 wanneer hij 180.000 euro veil heeft voor het appartement. Het Gewest voorspelde toen dat de verbouwing weinig om het lijf zou hebben. Maar daar denkt de architect en grafisch ontwerper na afloop toch anders over. 

“Het was een hele uitdaging om deze eerder klassieke duplex aan te passen aan de lage-energiestandaard.

Op aandringen van de verkopers hebben we de drie schoorstenen moeten behouden. Maar dat was eigenlijk dik tegen onze zin.

De dakrenovatie komt volledig uit eigen zak, goed voor een derde van ons renovatiebudget. Maar we hebben nergens spijt van!”

Een gewaarschuwd man is er nochtans twee waard. Bijna 90% van de Brusselse woningen is heel slecht geïsoleerd. De drievoudige beglazing op de 4de verdieping was geen verrassing. “Op het derde hebben we de dubbele beglazing daarentegen wel behouden. Het zou jammer geweest zijn die weg te halen terwijl ze nog 20 jaar mee kan."

Die combinatie van gezond verstand en duurzame ingrepen is typerend voor Mattias’ aanpak. En met succes, zo blijkt, want ze produceren vandaag meer energie dan dat ze verbruiken. En dat dankzij acht fotovoltaïsche zonnepanelen en een goede isolatie. 

“Wij mikten op 30 kWh en zijn uiteindelijk op 33-34 uitgekomen, wat nog altijd heel goed is. We liepen daardoor de zeer-lage-energiestandaard op een haar na mis, maar rouwig zijn we daar allerminst om.”
 
Doorgaans verbruikt men 150 kilowattuur per m² per jaar om een woning te verwarmen. De passiefnorm voor nieuwbouw bedraagt 15 kWh. 

Administratieve mallemolen

Het koppel deed er net geen jaar over om de duplex van ongeveer 125 vierkante meter instapklaar te maken. Voor de binnenisolatie investeerde Mattias in

  • 12 centimeter dikke wanden uit houtvezel
  • kurkengevelbekleding
  • platen met een dikte van 26 à 27 centimeter voor onder het dak.

Voorts werkte hij alle koudebruggen weg en maakte hij een buitenterras van milieuvriendelijke platen (16 centimeter dik). Ten slotte plaatste hij ook nog een airconditioninginstallatie.

Alleen moest toen nog het grote werk beginnen, lacht Mattias ietwat groen. “Er kroop heel veel tijd in het samenstellen van de dossiers, het nemen van foto's, de ingaande en uitgaande communicatie met de aannemer over bestekken die niet correct waren opgemaakt.” Ook het aanvragen van de premies verliep nogal ingewikkeld.

De duplex kwam in aanmerking voor zowel renovatiespremies (aan te vragen vóór de werken) als energiepremies (aan te vragen na afloop van de werken).

Renoveren of passief bouwen?

Renoveren of investeren in een nieuwbouw die meteen aan de passiefnorm voldoet? Mattias D’Hooghe heeft geen pasklaar antwoord. Het comfort, de ligging en de lichtinval van zijn duplex zijn voor hem onbetaalbaar. Maar tegelijk kan je er ook moeilijk omheen dat renoveren volgens de huidige milieunormen gemiddeld  "15 à 20 %" meer kost dan een nieuwbouw. Zonder premies weliswaar.

Onze renovatie kostte bijna 120.000 euro, waarvan we 45.000 recupereerden dankzij premies en het label Voorbeeldgebouw. Maar vergis je niet, de procedure was ingewikkeld. 

"Brussel? Nog zo duur niet!”

Brussel blinkt niet uit door zijn bodemprijzen, maar ook in het centrum van Europa heeft men een baksteen in de maag. Volgens de architect zijn er renovatieprojecten in overvloed voor een gezin met een gemiddeld inkomen. “We betaalden 180.000 euro voor onze duplex. In een andere hoofdstad zou dat onmogelijk geweest zijn. Brussel is nog niet zo duur."

Vereenvoudigen

De renovatie koste uiteindelijk bijna 120.000 euro waarvan Mattias 45.000 euro recupereerde via premies en het label Voorbeeldgebouw. Maar dat kreeg hij niet zomaar in z’n schoot geworpen.

"Eerlijk? Zonder hulp van een architect is het onbegonnen werk om het label Voorbeeldgebouwen binnen te halen. Het is bijna een wedstrijd.” Hij waarschuwt ook voor derden die de administratie op zich willen nemen, maar terloops wel grote winstmarges boeken.

“De formaliteiten zou ik willen harmoniseren, vereenvoudigen en correct uitleggen aan het grote publiek. Vandaag moet je al enorm gemotiveerd zijn om je aan een grondige renovatie te wagen. En dat is jammer, want ik vind het een goede zaak dat passief verplicht is in Brussel. Het wooncomfort kan ik iedereen aanraden!”