Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Vakman betalen? Vermijd cash!

Bij de verbouwing van hun woning kozen Bart en Veerle ervoor om via overschrijving te betalen en alles netjes op papier te laten zetten. Sinds april 2017 zijn ze hard aan het werk om hun woning in Koolskamp voor de feestdagen klaar te krijgen. Voor de pleisterwerken konden ze rekenen op aannemer Jan D’Haene. “Dankzij de uitgebreide facturatie konden we nagaan of alles correct was”, vertelt Bart.

Hoewel cashbetalingen wettelijk mogen, zijn ze niet aan te raden. Door alles op papier te laten zetten en via een overschrijving te betalen vermijd je discussies en problemen achteraf. Bart en Veerle kozen er resoluut voor om alles per overschrijving te betalen. Zo kunnen ze met een gerust hart verder verbouwen.  


Hoewel het koppel voor hun verbouwingswerken op de steun van vrienden en familie kan rekenen, is het niet mogelijk om alles zelf te doen. “We hebben twee aannemers aangenomen”, vertelt Bart.
 

De keuze voor Jan was snel gemaakt. Hij is de voorzitter van de muziekvereniging waar we lid van zijn en hij heeft ook al werken bij mijn ouders uitgevoerd”, vertelt Bart. “En we hoorden in onze omgeving dat hij goed en correct werk opleverde. Dat is toch het belangrijkste.”

Bij de aanstelling van aannemers vergeleken Bart en Veerle verschillende offertes en baseerden ze zich op meningen van bevriende bouwers. “De aannemers waarmee we samenwerkten, legden alle afspraken vast op papier”, vertelt Bart.

Op voorhand werd er van alles een kostenraming gemaakt. Uiteindelijk kozen we voor de pleisterwerken voor Jan, omdat we hem goed kennen en omdat we al eerder werk van hem zagen.

Omdat hij een kennis is, lag de communicatiedrempel ook lager”, zegt Bart. “En dat is erg belangrijk bij een bouwproject. Bovendien waren we zelf tijdens de werken aanwezig, dus konden we een oogje in het zeil houden en gemakkelijk vragen stellen.

 

Twee dagen na de werken stuurde D’Haene zijn factuur naar het koppel. “Op de facturatie stonden de gepresteerde werkuren en de materialen die er zijn gebruikt. Doordat het zo uitgebreid was, konden we makkelijk nagaan of alles correct was. De betaling gebeurde via een bankoverschrijving.” 

Het is dus het verstandigst om voor overschrijving te kiezen. Indien je vakman toch graag cash ontvangt, durf dan ook vragen te stellen. Dit kan immers wijzen op belastingontduiking. Daarnaast zorg je er best voor dat je een betalingsbewijs ontvangt.

Zo kan je bij eventuele problemen aantonen dat je betaalde en riskeer je geen boete van de fiscus. Bij cashbetalingen zonder betalingsbewijs kan het vermoeden ontstaan dat jij en de aannemer de btw-bijdrage probeerden te ontlopen.

 Jan D’Haene:

 

Als je een aannemer niet kent is het belangrijk om referenties te vragen en ook contact op te nemen met de bouwheren in kwestie.
Zo kan je nagaan of alles correct verloopt. 
Daarnaast is communicatie essentieel, te beginnen bij een offerte.Die moet voldoende informatie bevatten, drie regeltjes op een kostenraming zijn niet genoeg. Ook de uiteindelijke offerte moet volledig zijn, zodat je als klant alles kan nakijken.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips