Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Tips voor het toekomstbestendig maken van je huis

Wat de toekomst jou brengt blijft ongewis. Dat bepaalde zaken anders worden met het verstrijken van de jaren, is echter een zekerheid. Hoe bereid je je voor op het moment dat het fysiek minder wordt en je graag thuis wilt blijven wonen?

Of het nu een chronische aandoening is of ‘slechts’ strammere spieren en gewrichten: er komt een moment dat we fysiek een jasje uitdoen. Bij de een komt dat moment wat eerder dan bij de ander. Wil je graag thuis blijven wonen? Dan is het verstandig om je huis alvast gereed te maken voor de toekomst. Maar hoe doe je dat? Enkele tips voor het toekomstbestendig maken van je woning.

Verwijder niveauverschillen
Een vaak simpele maar oh zo belangrijke aanpassing is het verwijderen van drempels. Een drempel kan voor iemand die minder mobiel is een venijnige sta-in-de-weg zijn. Is het geheel verwijderen van een drempel niet mogelijk, bijvoorbeeld bij de voordeur? Dan kan een drempelhulp uitkomst bieden. Het wegwerken van niveauverschillen voorkomt lelijke tuimelpertes.

Zorg voor ruimte
Belangrijk is om te zorgen voor goede looppaden in en om het huis. Is het door die grote voorraadkast eigenlijk altijd al een beetje krap in de keuken? Wees verstandig en zoek eens naar een kleiner exemplaar. Hoe minder obstakels hoe gemakkelijker je beweegt en hoe kleiner de kans op ongelukken.

Anti-slipmaatregelen
In de ruimtes waar tegels liggen bieden anti-slipmaatregelen een stukje extra veiligheid. Om te voorkomen dat je uitglijdt zijn er meerdere mogelijkheden. Het meest eenvoudige is het neerleggen van matten die valpartijen helpen voorkomen. Het is ook mogelijk om een anti-sliplaag te laten aanbrengen op bijvoorbeeld de vloer van de douche of het toilet. Zo’n coating zorgt ervoor dat oppervlakten minder glad worden.

Schaf een traplift aan
De trap is al snel een niet te nemen hindernis wanneer lopen moeilijker gaat. Een traplift kan dan uitkomst bieden en een gedwongen verhuizing voorkomen. In principe past op iedere trap en in iedere woning een traplift. Een traplift komt natuurlijk wel pas in beeld op het moment dat traplopen niet of nauwelijks meer gaat. In veel gevallen is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor de aanschaf van een traplift. Is duurzaamheid voor jou een belangrijk punt? Veel trapliften zijn ook tweedehands te krijgen.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips