Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Thuisnetwerk aanleggen in een nieuwe woning, wat heb je nodig?

Ga je in een nieuw huis wonen, dan wil je die natuurlijk perfect inrichten. De vloeren en muren geef je de kleur die het beste bij jouw stijl past. Daarnaast zijn de keuken, slaapkamers en de badkamer belangrijk om een optimale leefomgeving te creëren. Tegenwoordig is een comfortabel, duurzaam en slim huis ook een ding waar huiseigenaren in 2022 hoog op inzetten. Wil je een slim huis optimaal laten functioneren dan heb je daar een storingsvrij thuisnetwerk voor nodig.

Ga voor glasvezel

Als eerste ga je al voordat je gaat verhuizen op internet vergelijken welke provider de beste aanbieding heeft. Je zult merken dat daar nog een aanmerkelijk verschil in zit. Zowel in kwaliteit als in snelheid. Ga je in een nieuw huurhuis wonen of verhuizen naar een andere stad dan zal in het huis al wel een aansluiting voor de kabel aanwezig zijn. Er is echter nog lang niet overal glasvezel internet beschikbaar. Je doet er daarom goed aan om te controleren of er glasvezel internet in jouw buurt beschikbaar is. Dat kan al heel eenvoudig met een postcode check. Hoewel er lang niet overal glasvezel beschikbaar is, zal je verbaasd zijn hoe snel het glasvezelnetwerk in Nederland op dit ogenblik uitgerold wordt. Het is dus raadzaam om dit regelmatig te controleren, want het kan zomaar zijn dat ze binnenkort ook bij jou aan de slag gaan.

Draadloos of bedraad netwerk

Heb je een abonnementsvorm gekozen die het beste bij jouw behoefte aansluit dan wil je daar natuurlijk ook storingsvrij in heel het huis van kunnen genieten. Je hebt tegenwoordig het voordeel dat je niet meer met een enorme klopboor met een dikke lange boor aan de slag hoeft om een groot gat in het plafond te maken om daar de internetkabel doorheen te trekken. Dat was in het verleden een pittige klus die je liever door een vakman liet uitvoeren. Met de huidige draadloze netwerken is het een stuk eenvoudigere geworden. Een beetje handig iemand kan zelf een thuisnetwerk aanleggen.

Modem & router aansluiten

Heb je het modem van je internetprovider in huis dan kan het zijn dat je daar nog een router op aan moet sluiten. Bij veel internetproviders zit de router geïntegreerd in de modem zodat je er geen apart kastje voor nodig hebt. Vaak heeft zo’n router wel een stuk of zes uitgangen voor de aansluiting op de digitale tv-box, de playstation of een vaste telefoon. Om er zeker van te zijn dat je echt overal in huis optimaal bereik hebt is het verstandig om op de verschillende verdiepingen een wifi versterker te plaatsen. Het mooie is dat ze meestal bestaan uit een basisstation, die je kunt aansluiten op de router en een aantal draadloze versterkers die je op de plek naar keuze kunt plaatsen. Dit zal vaak een slaapkamer of zolder zijn.

Coax en ethernetkabel verbinding

Vaak is in een huis al een kastje aanwezig waar je de coaxkabel aan kunt verbinden. Meestal in de vorm van een mannetje en een vrouwtje. Zo schuif je de connecties moeiteloos in elkaar. Voor de router heb je daarnaast nog een paar netwerkkabels nodig die lang genoeg zijn om de router en de modem met elkaar te verbinden. Schaf liever een kabel aan die wat extra meters heeft dan ééntje die goedkoper is en minder meters lang is. Kies ook voor minimaal cat-6 kabels om zodat je genoeg snelheid hebt voor je glasvezelverbinding. Vervolgens sluit je de kabels aan op de apparaten die je wilt gebruiken. Daarvoor steek je de kabel in één van de gele LAN poorten van je modem terwijl je de andere kant van de kabel in een beschikbare blauwe WAN poort van de router stopt. Je bent nu klaar om middels de handleiding van je provider de online verbinding te maken.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips