Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Stijlvolle innovatie in mobiliteit: de moderne traplift

De installatie van een traplift is een veelgebruikte oplossing om een woning toegankelijker en veiliger te maken voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit. Zo zorgt een traplift ervoor dat mensen langer autonoom en comfortabel in hun vertrouwde woning kunnen blijven. Maar past een traplift wel in elk huis? Hoe ergonomisch is een traplift? En welke antwoorden bieden de fabrikanten van trapliften op uitdagingen rond duurzaamheid en milieuvriendelijkheid?

 

Een markt van innovatie en maatwerk 

De wereld van de trapliften heeft de afgelopen tien jaar allesbehalve stilgestaan. De grote fabrikanten van trapliften blijven met innovaties komen om het comfort en de veiligheid van gebruikers te verbeteren, maar ook om trapliften geschikt te maken voor steeds meer woningen.

Een traplift blijft immers bij uitstek een product dat op maat moet worden ontworpen. Elk huis is anders, en geen twee trappen zijn exact hetzelfde. Daarom passen fabrikanten hun traplift aan in functie van de specifieke vereisten en beperkingen bij hun klanten. De breedte en lengte van de trap, het aantal te overbruggen verdiepingen, de draaihoek in de hal en op de overloop spelen allemaal een rol bij het ontwerp van een traplift op maat.

Dankzij technologische innovaties kunnen trapliften tegenwoordig op meer types trappen worden geïnstalleerd dan vroeger. Zo hebben de trapliften van fabrikant TK Home Solutions bijvoorbeeld ingebouwde sensoren en processoren die de motoren van de draaizitting en voetensteun aansturen om ervoor te zorgen dat elk op maat geprogrammeerd onderdeel op het juiste moment de juiste draaibeweging maakt, om bijvoorbeeld een bocht of versmalling te kunnen passeren.

Ook het automatisch dichtvouwen van de voetensteun als de traplift niet in gebruik is, draagt bij aan een ergonomisch en ruimtebesparend ontwerp. Hierdoor blijft de trap eenvoudig toegankelijk voor andere bewoners.

 

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Een traplift is een belangrijke investering. Wil je een traplift kopen, dan doe je er goed aan om het volledige plaatje te bekijken voordat je een keuze maakt. 

Daarbij moeten factoren als duurzaamheid en energiezuinigheid mee in overweging worden genomen. Een degelijke traplift zou minstens tien jaar moeten meegaan als hij goed wordt onderhouden. De beste garantie is meestal een onderhoudscontract bij het bedrijf dat de traplift installeert. Hoewel dit niet verplicht is, is het een goede garantie voor een regelmatig onderhoud en de veiligheid van de gebruikers.

De onderhoudskost moet dus worden meegewogen, maar de kost voor het gebruik (in de vorm van elektriciteitsverbruik) zeker ook. De meeste fabrikanten bieden de keuze tussen een op netstroom aangedreven traplift en een traplift op batterijen. Die laatste worden natuurlijk ook gewoon via de netstroom opgeladen, maar ze bieden het voordeel dat de traplift ook bij stroomuitval blijft werken.

Het goede nieuws is dat de batterijen de laatste jaren steeds efficiënter zijn geworden. Hierdoor is het toch al relatief lage verbruik van een traplift nog meer gedaald. Het verbruik is tegenwoordig vergelijkbaar met dat van een gloeilamp, zo’n 50 W.

Kijken we ten slotte naar de milieuvriendelijkheid van trapliften dan zien we ook daar positieve innovaties bij de fabrikanten en installateurs. Doordat trapliften steeds meer modulair worden opgebouwd, is het eenvoudiger geworden om de onderdelen ervan te demonteren en te recycleren. Er zijn zelfs installateurs die aanbieden om onderdelen van een traplift terug te kopen zodat ze kunnen worden hergebruikt voor een installatie in een andere woning.

 

Al deze innovaties zorgen ervoor dat het voor steeds meer mensen haalbaar en interessant wordt om een traplift te installeren. En aangezien fabrikanten de laatste jaren ook meer inzetten op het esthetische aspect van hun trapliften, met talrijke opties om de lift en de zitting te personaliseren, hoeft ook het uitzicht geen belemmering meer te zijn. Zo worden trapliften in steeds meer woningen een stijlvolle innovatie voor meer mobiliteit!

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips