Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Renoveren, of slopen en heropbouwen?

Je hebt net een huis gevonden. Goed gelegen in een levendige maar toch rustige buurt met bewoners die vriendelijk hallo zeggen. Alleen is jouw koop aan een grondige vernieuwing toe. Laat je hem renoveren, of breek je hem beter tot de grond af om plaats te maken voor een nieuw exemplaar? Dit zijn factoren die je helpen bij je keuze.

Eerst en vooral: de portemonnee. Laat je niet verrassen: renoveren lijkt minder ingrijpend en dus goedkoper, maar is het niet altijd. Bij oudere huizen bots je bijvoorbeeld vaak stabiliteits- of vochtproblemen. Als je dan renoveert, kost dat je meer geld dan een volledige heropbouw. Bovendien riskeer je dat er onverwachte werken opduiken. En je dus hopen extra geld moet ophoesten.

Onze tip? Vraag je architect of aannemer om advies. Zij maken een inschatting van de staat van het gebouw en van welke werken nodig zijn. Zo weten ze precies welke ingreep uiteindelijk het duurste uitkomt.

 

6 of 21 procent btw

Hou ook rekening met het btw-tarief op gefactureerde werkuren en materialen. Die verschilt naargelang je sloopt of renoveert. Bij renovaties geldt een tarief van 6 procent als je aan de voorwaarden voldoet. Terwijl je voor sloop- en heropbouwprojecten 21 procent betaalt.

Er zijn uitzonderingen: in sommige steden ligt het tarief toch op 6 procent (in het kadertje vind je een overzicht). Woon je ergens anders? Dan nog heb je in Vlaanderen – en onder bepaalde voorwaarden – recht op een premie van 7500 euro, en dat tot 31 december 2020.

Vind je het btw-tarief doorslaggevend? Weet dan dat het verschil in de toekomst misschien verdwijnt. De Vlaamse regering wil in álle Belgische steden en gemeentes een tarief van 6 procent, en dringt er in haar regeerakkoord op aan bij de federale overheid, die voor btw bevoegd is.

Pro planeet

Kijk ook naar het energieverbruik van je huis. Woningen die aan vernieuwing toe zijn, slorpen meestal veel energie op. Om dat tegen te gaan met renovatie, moet je vaak verregaande werken uitvoeren. En kom je zo duurder uit dan wanneer je iets nieuws bouwt.

Bovendien is het niet altijd gemakkelijk om bestaande woningen te isoleren, omdat je vaak beperkt bent in de dikte van de isolatie.

Andere criteria met een impact op je energieverbruik: de oriëntatie (vangen je ramen en eventuele zonnepanelen genoeg zonlicht op?) en de compactheid (de verhouding tussen de leefruimtes en de buitenoppervlakte, waarlangs er warmte ontsnapt) van je huis.

Steden met een btw van 6% voor sloop- en heropbouwprojecten:

Antwerpen - Gent - Oostende - Mechelen - Sint-Niklaas - Leuven - Brugge - Kortrijk - Roeselare -Aalst - Dendermonde - Genk - Hasselt

Charleroi  - Bergen - La Louvière - Seraing - Luik - Moeskroen - Doornik - Verviers - Namen

Op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel en Etterbeek

 

Karakter, vrijheid en straatbeeld

Naast het financiële plaatje, het btw-tarief en de ecologische impact zijn er nog een heleboel andere factoren die bepalen welke keuze voor jouw huis – en voor jou – het best is.

Persoonlijke smaak, bijvoorbeeld. Misschien verkies jij renovatie omdat je vindt dat je woning karakter heeft. En is die oudere stijl net de reden waarom je het huis hebt gekozen.

Of vrijheid. Wil je volledig zelf bepalen hoe je huis eruitziet, hoe het is ingedeeld, hoe toegankelijk het is en of het al dan niet aan de straatkant staat? Omzeil grenzen en praktische bezwaren en kies voor de sloophamer.

Zit je in met de maatschappelijke impact van je keuzes? Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw opteer je dan beter voor sloop- en heropbouwwerken. Daarmee verwijder je asbest, fleur je het straatbeeld op met een mooier gebouw en draag je bij aan de ‘verdichting’. Want waar één huis staat, passen er soms twee.

Vraag het aan een professional

Renoveren of afbreken en heropbouwen: wat is nu de beste keuze? Je ziet het vast al aankomen: dat hangt ervan af. Elk huis vraagt om een andere aanpak. En dan zijn er ook nog eens jouw voorkeuren, en die van een eventuele partner. Wat je ook van plan bent, bespreek het altijd met je aannemer of architect. Zij zijn en blijven de experts ter zake.

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips