Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Renovatie: “Helemaal gegaan voor mijn eigen stijl”

Erika ruilde Knokke in voor het noorden van het land. Ze belandde in Hoogstraten, waar ze een woning huurde. Maar dan wilde ze een huis dat aan haar comforteisen voldeed. Een echte thuis. En die vond ze. Ze werd niet verliefd op de inrichting, wel op het uitgestrekte landschap achter de woning. Intussen liet ze de woning helemaal volgens haar stijl ontwerpen.

“Ik had een woning in Knokke, maar ik had zin in een andere omgeving. Uiteindelijk ben ik in Hoogstraten beland. Eerst huurde ik een piepklein huisje in het centrum, maar dat had vochtproblemen”, vertelt Erika. Ze kreeg steeds meer behoefte aan een ruimere, aangename en lichte woning.

“Toen ik dit pand zag, was ik niet echt onder de indruk van de stijl, maar wel van het uitzicht en de vrijheid ervan. Ik ben er nog steeds van onder de indruk. Ik besloot om de woning te kopen en hier en daar wat kleine aanpassingen te doen. Maar dat bleek uiteindelijk wel anders uit te draaien”, lacht Erika. 

Wat startte als een opfrissing werd al snel een volledige renovatie. Enkel de originele structuur van de woning is nog te herkennen in dit prachtig gerenoveerde pand. Toch was de woning perfect in orde. “Maar het was mijn stijl niet”, vult Erika aan, “en dan kon ik hier en daar wel wat aanpassen. Maar dan zou ik veel geld besteden aan iets dat toch niet helemaal uitkomt zoals ik wenste. Ik besloot om mijn droom te realiseren. En om het gelijk goed te doen.”

Kies voor kwaliteit

Neem ook andere criteria in beschouwing dan alleen maar de prijs. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn… zijn meestal ook niet waar! Kies ook niet alleen in functie van de termijn waarbinnen de aannemer jouw werken kan uitvoeren. Een snelle service staat niet noodzakelijk garant voor kwaliteit.

Erika kocht de woning in 2013. Samen met de (binnenhuis)architecte tekende ze de krijtlijnen uit van de grondige renovatie die de woning zou ondergaan. “Zij begreep me heel goed. Ze luisterde naar me en had heel goede ideeën”, vertelt Erika, “haar eerste plan was dan ook een schot in de roos.”

Ook de originele tuin is niet meer te herkennen. Erika koos voor een strakke tuin met achteraan een lange, smalle zwemvijver. “De zwemvijver grenst aan de weiden waar koeien grazen”, vertelt Erika, “en het is zalig om lekker in de zon baantjes te trekken, terwijl de koeien op anderhalve meter afstand in het gras liggen.” In de voortuin vindt men een strak vierkant vijvertje met vissen en waterval, vlak voor het raam. 

De samenwerking met de architect en de aannemer verliep gesmeerd. Elke week was er een werfvergadering, waarbij ook onderaannemers betrokken werden. Zo bleef Erika van alles op de hoogte. “Even bellen of sms’en kon ook”, vervolledigt ze, “en aangezien ik hier in de buurt woonde, sprong ik regelmatig binnen.”

En wat met de onvermijdelijke lijken die uit de kast vallen bij verbouwingen? “Dat viel best mee”, legt Erika uit, “Bovendien was de aannemer zeer flexibel en klantgericht, waardoor kleine tegenslagen snel werden gecounterd.”

6% BTW op renovatiewerken? Premies?

Als je renovatie- of herstellingswerken aan jouw woning door een aannemer laat uitvoeren, kan dat tegen 6% btw in plaats van 21%. Hiervoor moet de woning wel minstens 10 jaar oud zijn. Voor de meeste energiebesparende ingrepen kan je bovendien rekenen op verschillende premies. Meer over belastingvoordelen, premies en stimuli op buildyourhome.be en de websites van de gewestelijke overheden.

Voor de werken koos Erika voor een familiebedrijf uit de buurt als aannemer. “We hadden 4 offertes gekregen en die kwamen eigenlijk allemaal wat overeen qua prijs”, licht Erika toe, “maar het is een bedrijf dat in de regio bekend is en bovendien hele goede referenties heeft.”

De renovatiewerken begonnen in april 2014 en hebben meer dan een half jaar geduurd. Niet verwonderlijk, want er was heel wat werk. Er zijn heel wat muren gesloopt, nieuwe deuren en ramen geplaatst, er is een nieuwe vloer, de centrale verwarming en keuken zijn volledig vernieuwd, … Zo kunnen we nog wel even doorgaan. De woning heeft een volledige metamorfose ondergaan. 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips