Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Persoonlijke beschermingsmiddelen kopen? Houd rekening met deze criteria

PBM’s of persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsbril, werkschoenen en aangepaste veiligheidskledij zijn verplicht in bepaalde sectoren of functies. Uiteraard kies je voor comfort. Maar daarnaast zijn er nog tal van criteria waarmee je zeker rekening moet houden.

Vereisten van de sector

Weet je aan welke eisen je kledij en schoenen moeten voldoen? De sector waarin je werkt, is in grote mate bepalend voor de vereisten van jouw veiligheidskleding en -schoenen.

Werk je als bouwvakker of aannemer in de bouwsector? Dan is een broek met voldoende ruimte en zakken handig voor het opbergen van je gereedschap en materiaal zoals een meter en veiligheidshandschoenen. Moet je vaak geknield werken, dan is het aangeraden voor een broek te kiezen met kniebescherming. Als je in de bouwsector werkt, weet je dat veiligheidsschoenen met een stalen tip onmisbaar zijn. In de chemische sector, zijn kunststof laarzen of andere hoge werkschoenen die voldoende bescherming bieden, dan weer aangeraden. In de voedingsindustrie kies je het best voor waterdichte antislipschoenen. In zo wat elke sector is het handig om een blaklader broek met reflectie te dragen, zo verhoog je je zichtbaarheid.

Voorkom gezondheidsklachten

Het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen kan gezondheidsklachten voorkomen. Ergonomie is dus een belangrijk criterium wanneer je veiligheidsschoenen of -kleding koopt. Bovendien wil je niet gehinderd worden in je werkzaamheden door ongemakkelijk zittende kledij of schoenen.

Uitstraling: het oog wil ook wat

Iedereen draagt het liefst kledij die hij of zij mooi vindt. Ben je omwille van je werk verplicht om veiligheidsschoenen en -kleding te dragen? Dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor de dag komen. Ga dus niet enkel voor veilig, maar ook voor mooi. Het gamma aan persoonlijke beschermingsmiddelen is gelukkig enorm uitgebreid. Je vindt dus zeker iets wat je mooi vindt, zoals bijvoorbeeld grisport werkschoenen.

Ga voor comfort

Veiligheid staat met stip op nummer 1 wanneer je werkt. Maar daarnaast is comfort van het allergrootste belang. Je kan immers niet goed werken zonder genoeg flexibiliteit en bewegingsvrijheid. Daarbij hoort een broek die comfortabel zit, zoals een regular fit. En ook veiligheidsschoenen met een goede pasvorm zijn belangrijk. Nauw aansluitende schoenen, die niet té strak zitten, zijn de boodschap. Moet je soms hurkend werken? Dan ben je gebaat bij lage schoenen met meer bewegingsvrijheid. Heb je een logistieke functie waarbij je vaak moet rondlopen? Dan kies je het best voor lichte en soepele schoenen.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips