Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Op zoek naar een laadpaal voor thuis? Lees onze 3 tips!

Op zoek naar een laadpaal voor thuis? Lees onze 3 tips!

Volledig elektrisch of hybride rijden is in opkomst. Dit was vooral het geval toen een tijdje geleden de benzineprijs hoog was en de kosten voor elektriciteit lager waren. Met de hoge energieprijzen, ben je qua brandstof duurder uit dan bij benzine. Toch is het nog altijd voordeliger om elektrisch te rijden. Dit komt doordat in België op dit moment de belastingregels zijn gekoppeld aan de CO2-uitstoot. Hierdoor zijn dit soort auto’s fiscaal een stuk voordeliger. Ook ben je aan onderhoud van de auto minder kwijt.

 

Dus ben je nog steeds enthousiast om elektrisch of hybride te gaan rijden? Dan is het handig om je auto thuis op te kunnen laden. In dit artikel geven we je 3 tips, zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een laadpaal voor thuis.

 

1. Welke fase laadpalen heb je nodig?

Als je zoekt naar laadpalen, dan zie je dat je kunt kiezen uit een 1 of 3 fase laadpaal. Maar welke soort laadpaal past bij jouw situatie? Dit hangt van 2 aspecten af: wanneer je huis is gebouwd en je moet weten of je auto überhaupt geschikt is om op te laden via een 3 fase laadpaal.

 

Een laadpaal met een 1 fase aansluiting heb je over het algemeen genomen nodig wanneer je huis al wat ouder is. Bij een huis die recent is gebouwd, kun je voor een laadpaal met een 3 fase aansluiting kiezen. Het voordeel van een 3 fase laadpaal is dat de oplaadtijd van de auto 3 keer zo snel is ten opzichte van een laadpaal met een 1 fase aansluiting. Belangrijk punt is dan wel of je auto geschikt is om op te laden via een 3 fase laadpaal. Kan je auto dit niet? Dan is het nog steeds mogelijk om je auto op te laden via een laadpaal met een 3 fase aansluiting, maar dan vervalt het voordeel van sneller je auto opladen.

 

2. Load balancing laadpaal of niet

Het is goed om te weten of je een load balancing laadpaal wilt of niet. Het is namelijk geen vereiste, maar het vergroot de veiligheid. Als je bijvoorbeeld veel apparaten tegelijkertijd op stroom wilt gebruiken, dan is load balancing een mooie techniek die ervoor zorgt dat er geen overbelasting plaatsvindt. Heb je bijvoorbeeld een warmtepomp, kook je op een inductieplaat en wil je een laadpaal? Dan raden we je aan om te kiezen voor een load balancing laadpaal, zodat je geen last hebt van stroomuitval.

 

3. Laadkabel

Het is een veelgehoorde ergernis bij mensen met een elektrische of hybride auto: de laadkabel. Onnodig slepen met de kabel zorgt voor veel gedoe. Hier wil je als je thuis je auto gaat opladen natuurlijk geen last van hebben. Kies daarom voor een laadpaal met een vaste laadkabel. Het is wel belangrijk om de lengte van de laadkabel te checken. Het zou natuurlijk jammer zijn als de laadkabel veel te kort of veel te lang is. Vraag dan ook gerust een specialist om hulp!

 

 

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips