Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Ontspannen in eigen tuin? Installeer een zwembad

De deur uitgaan om met het gezin een plons te wagen, is niet altijd evident. De coronacrisis maakt dat op pijnlijke wijze duidelijk. Maar waarom zou je niet zelf een zwembad laten installeren? Almaar meer Belgen doen het. En er zijn mogelijkheden voor elk budget.

Kunnen we morgen nog op reis gaan? Of blijven de gevolgen van de coronacrisis ook in 2021 doorwerken? Eén ding is zeker: met een zwembad in je tuin is thuisblijven niet langer een straf. Bovendien is er een duidelijke trend om met vrienden en familie van de tuin te profiteren en zelf te genieten van een droomvakantie in eigen tuin.

Verschillende soorten

Een zwembad geeft je woning een aanzienlijke meerwaarde. Sterker zelfs: sommige huizen raken nauwelijks nog verkocht zonder zwembad. Sowieso een goede beslissing dus. Maar welk type zwembad is voor jou het beste?

            Binnen of buiten?

Een binnenzwembad is per definitie een zwembad dat zich in je woning bevindt. Je hebt hiervoor een bouwvergunning nodig. Behalve wanneer het zwembad het buitenaanzicht van het gebouw niet verandert. Een binnenzwembad is meestal iets duurder, maar je kan er hele jaar gebruik van maken.

Een buitenzwembad is, zoals zijn naam het al aangeeft, een zwembad dat zich buiten je woning bevindt. Het kan dezelfde vormen aannemen als die van de binnenzwembad: een overloopzwembad, een zwemkanaal, een zwembad op maat en … een natuurlijk zwembad.

Een binnenzwembad installeren?

  • Kies voor een ruimte die afgescheiden is van de rest van het huis
  • Zorg indien mogelijk voor een toegang via de binnen- en de buitenkant
  • Besteed voldoende aandacht aan de isolatie van de ruimte waarin je zwembad zich bevindt

Overloopzwembad

Dit type zwembad geeft jou het ultieme hotelgevoel. Infinity pools of overloopzwembaden zijn namelijk erg in trek in zuiderse resorts. Een eyecatcher in elke tuin. Het principe is dat het water overloopt en vervolgens wordt opgevangen in een tank, om het continu te filteren en terug te sturen naar het zwembad.

Zwemkanaal

Sportievelingen die graag een baantje trekken, kiezen een zwemkanaal. Dit type zwembad heeft de vorm van een lange rechthoek. Het zwembad is maximaal dan 5 meter breed en 10 tot 30 meter lang. De slanke look is mooi meegenomen en zorgt ervoor dat het zwemkanaal mooi past naast de woning of naast het terras.

Zwembad op maat

Het is belangrijk om het zwembad af te stemmen op jouw wensen en behoeften. Zo kan je een ondiep gedeelte toevoegen om het te gebruiken als familiezwembad, of een zitgedeelte met hydrojets, om een wellness zwembad te maken. Ook qua stijl heb je mogelijkheden zat: van een klassiek zwembad voor een pastoriewoning tot een strak afgelijnd designbad.

Natuurlijk zwembad

Voor wie het graag iets subtieler heeft, is er het natuurlijke zwembad, ook wel biologisch of ecologisch zwembad genoemd. Het verschilt op veel punten van een traditioneel zwembad. Belangrijk is om de natuur en het milieu te beschermen en om geen schadelijke elementen aan te brengen. De waterbehandeling en filtering gebeuren eveneens op een natuurlijke manier, met in het zwembad aanwezige planten.

Verschillende materialen

Net als de rest van je woning is je zwembad iets persoonlijks. Zo kan je kiezen uit verschillende materialen, elk met hun eigen technische en esthetische kwaliteiten.

Zwembaden uit beton

Ga je voor een maximale stevigheid en duurzaamheid, dan is beton het uitgelezen materiaal. Aangezien een betonnen zwembad niet demonteerbaar is, heb je wel een bouwvergunning nodig. Verwacht ook een langere bouwtijd, omwille van het drogen van het beton.

Zwembaden uit inox

Inox zie je niet alleen in keukens. Het is een sterk en onderhoudsarm materiaal en dus ook heel geschikt voor zwembaden. Bovendien oogt het uiterst elegant. Let wel: een zwembad in inox wordt in één blok geleverd en geplaatst.

 

Zwembaden uit hout

Houten zwembaden vormen een mooi alternatief voor zwembaden uit beton. Het zwembad installeren gaat snel en eenvoudig. Een houten zwembad moet je wel regelmatig onderhouden.

Kuip uit polyester

De structuur van je zwembad kan ook de vorm aannemen van een kuip uit polyester. Een zwembad in polyester wordt in één stuk geleverd en geplaatst.

(Foto's:  Antheunis Zwembaden - De Cock E & C - Otec Pools - Tahiti Piscines)​

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips