Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Muren opknappen met glasvezelbehang: een doeltreffende oplossing

Muren opknappen met glasvezelbehang: een doeltreffende oplossing

 

Glasvezelbehang is een nieuwe en opkomende trend in de verf- en behangwereld. Het is duurzaam, sterk en biedt veel voordelen ten opzichte van traditioneel behang. Zeker bij beschadigde muren is glasvezelbehang een goede keuze. Je geeft de muren dan heel eenvoudig een opknapbeurt. In dit artikel bespreken we de voordelen en de toepassingsmogelijkheden van glasvezelbehang.

 

Wat is glasvezelbehang?

Glasvezelbehang is een type behang dat is gemaakt van fijne glasvezels die op een speciale wijze met elkaar zijn verweven. Dit alles is geperst tot een sterk en fijn gaas. Kenmerkend aan glasvezelbehang is de unieke structuur met lokale verdikkingen. Daarbij heb je de keuze tussen een ruitstructuur, een visgraatstructuur, een zigzagstructuur en andere structuren. Glasvezelbehang komt steeds in het wit en is vervolgens te overschilderen met behulp van latexverf. Zowel glasvezelbehang als de benodigde verf is met de dag eenvoudiger te verkrijgen, ook online. Je kan het onder meer kopen bij De Verfzaak, een verdeler van voornamelijk A-merken verf voor professionals en doe-het-zelvers.

 

Toepassingen van glasvezelbehang

Dit type behang wordt vaak gebruikt in het kader van renovaties, bijvoorbeeld bij afbrokkelend pleisterwerk. Glasvezelbehang voorkomt het verder afbrokkelen. Het is een handige optie om bestaande beschadigingen aan de muur te herstellen en opnieuw een egale wand te verkrijgen. Bij een beschadigde muur is het wel belangrijk om te kiezen voor glasvezelbehang met een patroon. Glasvezelbehang scoort daarnaast goed op het gebied van brandveiligheid en is ook te verkrijgen in een geluiddempende variant. Ook omwille van deze eigenschappen wordt glasvezelbehang steeds vaker ingezet. Dat glasvezelbehang ook nog eens in alle mogelijke kleuren te overschilderen is, maakt het extra geliefd bij renovatieprojecten.

 
Aanbrengen van glasvezelbehang

Laat het duidelijk zijn dat glasvezelbehang veel voordelen heeft, maar weet wel dat er ook nadelen aan verbonden zijn. Zo is glasvezelbehang vrij moeilijk te verwijderen. Er bestaan wel speciale oplossingen voor, bijvoorbeeld Dutch Re-Move Glasweefsel en Behang Verwijderaar. Glasvezels kunnen daarnaast zorgen voor irritaties, zowel op de huid als bij de ogen en de luchtwegen. Daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen. Het aanbrengen van glasvezelbehang is gelukkig relatief eenvoudig of toch niet moeilijker dan het traditionele behangen. Er is wel een belangrijk verschil: je brengt de lijm niet op het papier aan, maar rechtstreeks op de muur.

Het is omwille van de genoemde nadelen van glasvezelbehang dat steeds meer mensen opteren voor renovliesbehang. Renovliesbehang of kortweg renovlies levert eveneens een egaal resultaat op en wordt ook gewoon met behangerslijm aangebracht. In tegenstelling tot glasvezelbehang levert het (bijna) geen allergische reacties op. Renovlies is net als de aangehaalde behangverwijderaar te verkrijgen bij De Verfzaak.

 

Kostprijs van glasvezelbehang

Het is niet eenvoudig om te zeggen wat glasvezelbehang kost, omdat het nu eenmaal verkrijgbaar is in diverse structuren en diktes. De kwaliteit van de ondergrond bepaalt de benodigde dikte en dit heeft dan weer een invloed op het prijskaartje. Over het algemeen moet je rekenen op ongeveer 3 tot 5 euro per vierkante meter. Daarnaast heb je ook behangerslijm en verf nodig. Eventueel dien je nog extra accessoires aan te schaffen, zoals voorstrijkmuurverf, een muurvuller, een waterpas, een vachtroller, een behangliniaal, een scherp mes en een behangspatel. Je kan het behangen uiteraard ook overlaten aan een professional. Dan moet je al snel rekenen op 20 euro of meer per vierkante meter.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips