Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Meer ruimte creëren in huis? Bouw een extra verdieping en win een hoop plaats

Is jouw woning om bepaalde redenen te klein geworden maar zie je een verhuis niet zitten? Dat is ook niet altijd nodig, want afhankelijk van de woning waarin je woont, is het mogelijk om een extra verdieping te bouwen. Daarmee win je een heleboel plaats en komt er ruimte vrij voor een of meer extra kamers. Er komt vanzelfsprekend heel wat kijken bij het bouwen van een extra verdieping op jouw woning. Met deze zaken moet je rekening houden als je een extra verdieping op je woning wil bouwen. 

Bouwvoorschriften en vergunningen

Controleer op voorhand de lokale bouwvoorschriften en vergunningsvereisten. Neem contact op met de relevante instanties om te weten te komen welke regels en procedures van toepassing zijn op het bouwen van een extra verdieping. Je hebt mogelijk ook een bouwvergunning nodig die moet voldoen aan specifieke normen en voorschriften. Bovendien moet je waarschijnlijk een hoogwerker huren voor de uitvoering van de extra verdieping. Ook daarvoor moet je bij je gemeente een vergunning aanvragen.

Ontwerp van je woning

Afhankelijk van hoe je woning eruit ziet is het plaatsen van een extra verdieping mogelijk of niet. Voor de nieuwe verdieping werk je best samen met een architect om een ontwerp te maken dat past bij de stijl van je huis en je wensen en behoeften. Denk na over de indeling, het aantal kamers, de grootte van de nieuwe verdieping en andere belangrijke details. Houd ook rekening met het uiterlijk van je huis en hoe de extra verdieping daarop zal aansluiten. 

Uitvoering

Bij het bouwen van een extra verdieping komen heel wat technische zaken kijken. De kans dat je zelf voldoende knowhow hebt voor het plaatsen van een hele verdieping is klein. Vraag daarom op voorhand een offerte aan bij techniekers, lassers en aannemers die jou kunnen helpen bij het bouwen van een extra verdieping. Zij hebben ook het nodige materiaal en machines zoals een spinhoogwerker en dergelijke. Dat bespaart jou een hoop stress en voorbereidingswerk. 

Budget en financiering

Stel een realistisch budget op voor het bouwen van de extra verdieping. Daarvoor heb je niet enkel geld nodig voor de bouwkosten, maar ook de kosten voor vergunningen, architectonisch ontwerp, materialen, arbeid en eventuele tijdelijke huisvesting tijdens de bouwfase zal je moeten betalen. Overweeg daarom ook financieringsopties als dat nodig is. Heb je niet genoeg geld om de uitvoering van een extra verdieping te financieren? Ga dan eerst naar je bank om de opties voor een extra lening te bekijken. 

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips