Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Maak van je tuin een buitenkamer

Wil je zelf een buitenmuur schilderen, maar heb je geen idee hoe je dat karwei aanpakt? Of ben je van plan om een veranda te laten bouwen in je tuin, en weet je niet waar te beginnen? Dit artikel is je gids.

Eerst dat schilderen. Jij wilt je huis een ander kleurtje geven. Bijvoorbeeld voor een frisse make-over of om je buitenmuren te beschermen tegen weersinvloeden. Een mooie en duurzame lik verf. Ja, dat zie je wel zitten.

Alleen: hoe begin je aan buitenshuis schilderen? Je bent geen expert, maar je weet wel dat je buitenmuren verven andere koek is dan een binnenmuurtje schilderen. Met verftalent alleen kom je er niet.

Niet te warm, niet te koud

Een eerste belangrijk element: het weer. Fel zonlicht droogt je verf te snel en veroorzaakt scheuren en blaasjes. Ook bij (kans op) regen of mist laat je je verfkwast maar beter in je gereedschapskist. Door de hoge luchtvochtigheid blijft je verf nat. Let ook op voor sterke windvlagen. Ze doen je verf sneller drogen en laten soms vuil en stof aanwaaien tegen je pas geschilderde muur.

Een ander element is de temperatuur. Is die tussen 10 en 20 graden Celsius? Ideaal. Bij warmer weer droogt je verf te snel op, bij kouder weer te traag of helemaal niet. En in beide gevallen riskeer je te moeten herbeginnen.

Ondergrond is geen grond

Weer: check, temperatuur: check. Dan is het tijd om de ondergrond van je muur voor te bereiden. Dat doe je door gaten en spleten op te vullen. En het oppervlak zo droog, schoon, stof-, poeder- en mosvrij mogelijk te maken.

Bescherm ook alles rond en op je buitenmuur. Dek bijvoorbeeld de ramen of het terras af met een afdekzeil of -vlies.

Klaar met de ondergrond? Dan begint het echte schilderwerk:

  • Breng een eerste verflaag aan: de grondlaag of ‘primer’.
  • Schilder van boven naar beneden: eerst de verticale en dan de horizontale oppervlaktes.
  • Laat de verf drogen.
  • Breng een afwerklaag aan.

Geef je verfkwast aan vakmensen

Is dat buitenshuis schilderen meer werk dan je had gedacht? Of ben je graag zeker dat alles goed wordt gedaan? Haal er dan een professional bij. Hij of zij weet er alles van, inclusief zaken die nauwelijks of niet in dit artikel aan bod komen. Zoals welke verf en kwasten je het best gebruikt, of hoe je je kozijnen schildert.

Tuinkamers en victoriaanse veranda’s

Wil jij een veranda in je tuin? Zet je dan schrap. Want het aanbod aan terrasoverkappingen is ruim. Zo zijn er open veranda’s, losstaande veranda’s (ook wel tuinkamers of buitenkamers genoemd), leefveranda’s en zelfs victoriaanse veranda’s.

Denk eerst goed na over de functie van je veranda. Wil je een extra kamer? Een plek waar je van zon en natuur geniet? Of een klein binnenzwembad met uitzicht op de tuin? Pas als je dat weet, heb je een beter zicht op andere belangrijke aspecten, zoals oriëntatie.

Zonnig in het zuiden

Oriëntatie? Dat is simpelweg bepalen waar je veranda moet staan. Vraag je af hoeveel zonlicht je in de ruimte wilt. Veel? Dan plaats je de veranda het best aan de zuidelijke of zuidwestelijke kant van je huis. Kies meteen ook voor zonwerend glas, zodat je veranda niet snikheet wordt in de zomer.

Ook belangrijk is:

  • welk materiaal en welke beglazing je gebruikt
  • of je een goede fundering hebt
  • wat je budget is
  • hoe groot de veranda moet zijn
  • of je zonnepanelen plaatst

Van meldingsplicht tot bouwvergunning

Denk eraan dat je soms een bouwvergunning nodig hebt. De regels hierover verschillen naargelang je woonplaats. Soms zijn een bouwvergunning én een architect verplicht, soms hoef je de werken alleen maar te melden. Vraag dat altijd na bij je gemeente. Zo ben je zeker en vermijd je later gedoe.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips