Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Maak je tuin zomerklaar: 4 tips!

Gesponsord artikel

Maak je tuin zomerklaar: 4 tips!

Zomer, dat is barbecueën, rondrennende kinderen, ijsjes smullen en heerlijk luieren, al dan niet met een cocktail erbij. Om dat optimaal voor elkaar te krijgen, is ook weer de tijd aangebroken om die uitgestelde klusjes aan te pakken en de tuin zomerklaar te maken. Onze beste tips en tricks hebben we even op een rijtje gezet, zodat je snel en zonder te veel moeite van de zon kan genieten!

Idealiter begin je in het voorjaar met het opfrissen van je tuin, maar begin je er pas aan wanneer de zomer al voor de deur staat? Geen vrees. Even onkruid wieden, terras schrobben en dan de finishing touch, zoals een van de leuke loungesets bij Van der Garde, en je hebt in een oogwenk een perfect zomerklare tuin! Heeft je tuin meer werk nodig? Er zijn gelukkig nog enkele dingen die je kan doen om je tuin snel en makkelijk klaar te maken voor heerlijk zomerse dagen.

Gazon opfrissen

De eerste zonnestralen en vorstvrije nachten betekenen dat het gras weer moet gemaaid worden. Vaak betekent het ook dat je gazon een opfrisbeurt kan gebruiken. De zomermaanden juni en juli zijn niet te laat om nog gras bij te zaaien en in hoogzomer van het resultaat te kunnen genieten. Geen fan van tuinwerk? Kunstgras is een handige optie die nooit zomerklaar moet worden gemaakt!

Planten, bloemen en onkruid

De bloemen en bomen staan in volle bloei, maar ook het onkruid schiet. Het gebruik van onkruidverdelgers is sterk beperkt, maar er zijn voldoende milieuvriendelijke alternatieven waarmee je onkruid verdelgt. Het is een vervelend klusje, dus beter voorkomen dan genezen: door te werken met schors en mos kan je voorkomen dat onkruid opduikt. 

De planten en bloemen die je wel wil behouden, moeten ook aangepakt worden (liefst voor of na hun bloeiperiode) om ze sterk en gezond te houden. Sommige moeten een snoei- of trimbeurt krijgen, andere moeten misschien verpot worden.

Zomerschoonmaak

Om optimaal van je tuin te genieten, moet alles weer fris en proper gemaakt worden. Zo kunnen je tuinmeubelen vast een afstofbeurt gebruiken en moet je terras schoongeveegd worden. Is je terras heel vuil? Dan kan je de hogedrukreiniger gebruiken of het met een sopje van groene zeep schoonschrobben. Als je een zwembad hebt, geef je dat ook een grondige poetsbeurt om bij de eerste echte zomerdag meteen een frisse duik te kunnen nemen.

Laatste loodjes

Wanneer alles proper en opgeruimd is, zie je meteen of er nog kale plekjes zijn die opgefleurd kunnen worden en of er iets aan vervanging toe is. Vrolijk je tuin op met enkele leuke bloempotten, een gezellig lichtsnoer of een fleurig buitentapijt.

Nu je tuin er tiptop uitziet, is het alleen kwestie van hem zo te houden! Ga tijdens het jaar af en toe eens rond met de borstel, trim de struiken, verzorg je bloemen en gebruik een beschermhoes om je tuinmeubelen te beschermen. Bij een onverwacht zonnige dag is je tuin dan meteen klaar om te genieten van het mooie weer.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips