Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Kies voor de investering in een kluswoning

Ben je momenteel op zoek naar een eerste of volgend huis? Dit begint vaak bij het uitvoeren van een online lening simulatie. Zo’n simulatie geeft je een reëel beeld van het geld dat je bij een hypotheekverstrekker kunt lenen voor de aankoop van een huis. Houd er hierbij rekening mee dat het om een indicatie gaat, de hypotheekadviseur zal een nauwkeurige berekening voor je maken bij een eerste gesprek. 

Op basis van de maximale hypothecaire lening die uit de simulatie komt, kun je vervolgens op zoek gaan naar een geschikte woning. Een van de opties die je hierbij hebt is de bewuste keuze voor een kluswoning. Heb jij dit type woning al eens overwogen, toen je op zoek ging naar geschikte woningen? Het zijn veelal huizen waar je niet direct in kunt trekken, maar die eerst een flinke opknapbeurt nodig hebben. Houd hier rekening mee bij het plannen van je toekomst en de verkoop van je eigen huis. Voordeel van dit type huis is dat de woning niet alleen scherp geprijsd is, maar ook dat je deze geheel naar jouw smaak af kunt werken. Dat is lastiger bij woningen waarin niet meer geklust hoeft te worden. 
 


Vraag offertes op bij verschillende aannemers en vakmannen 
Voordat je daadwerkelijk een bod uitbrengt op een kluswoning, is het verstandig om offertes op te vragen bij aannemers en vakmannen. Zij kunnen je vaak een grove indicatie van de kosten geven, voor de uitvoering van de verbouwingen die jij in de woning wilt realiseren. Op deze manier krijg je een goed beeld van de mogelijkheden die je straks hebt met het beschikbare budget. Passen de gewenste verbouwingen binnen dit budget? Je kunt vaak extra geld lenen voor een verbouwing van een klushuis, mits dit een waardevermeerdering oplevert en mogelijk is met je huidige inkomen. 
 


Voer een deel van de werkzaamheden zelf uit 
Wanneer je bij een klushuis alle werkzaamheden zou uitbesteden aan een vakman, levert dit vaak hoge kostenposten op. Het is in zo’n geval mogelijk al snel interessanter om te kiezen voor een huis waar je direct in kunt trekken. Anders is dit, wanneer je een deel van de werkzaamheden bij het opknappen van een klushuis zelf uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan de sloopwerkzaamheden, waarbij je zelf de keuken en badkamer stript. Een aannemer of vakman kan vervolgens direct aan de slag gaan met het opbouwen van de woning. Het levert een flinke kosten- én tijdsbesparing op.  

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips