Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Keuken kopen met een landelijke touch

Het inrichten van een keuken is een spannende onderneming, vooral wanneer je kiest voor een landelijke stijl. Landelijke keukens staan bekend om hun warme, uitnodigende uitstraling en het gebruik van natuurlijke materialen. Deze stijl combineert traditioneel vakmanschap met moderne functionaliteit, waardoor je een tijdloze en gezellige ruimte creëert. Een keuken kopen is geen kleine beslissing. Het is een investering die je dagelijks leven beïnvloedt en de algehele uitstraling van je huis bepaalt. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de stijl, materialen en indeling die het beste bij jou passen wanneer je een keuken kopen wilt overwegen. In dit artikel bespreken we hoe je een landelijke keuken kunt samenstellen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is.

 

Materialen die de charme bepalen

Een van de belangrijkste elementen van landelijke keukens zijn de materialen die worden gebruikt. Hout is vaak het materiaal bij uitstek vanwege zijn warme, natuurlijke uitstraling. Voor werkbladen zie je vaak massief hout of natuursteen zoals graniet en marmer. Deze materialen niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook duurzaam en functioneel. Bovendien dragen handgemaakte details zoals kastdeuren met sierlijke lijsten en open planken bij aan de rustieke charme van de keuken. Deze elementen geven de keuken een authentieke uitstraling en maken het tot een plek waar je graag tijd doorbrengt. Het toevoegen van traditionele handgrepen en knoppen kan ook helpen om die klassieke sfeer te versterken. Naast hout en natuursteen worden ook keramiek en roestvrij staal vaak gebruikt in landelijke keukens. Keramische spoelbakken zijn bijvoorbeeld niet alleen praktisch, maar voegen ook een vleugje nostalgie toe aan de ruimte. Roestvrijstalen apparaten kunnen worden geïntegreerd zonder afbreuk te doen aan de landelijke stijl, mits ze zorgvuldig worden geselecteerd om bij de rest van de keuken te passen.

 

Kleuren en accenten voor een warme sfeer

De kleurenschema's van landelijke keukens zijn meestal zacht en neutraal. Kleuren zoals wit, crème, lichtgrijs en pasteltinten zijn populair omdat ze de ruimte helder en luchtig maken. Deze kleuren kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met natuurlijke houttinten voor een harmonieus geheel. Accenten zoals koperen pannen, rieten manden en aardewerkvazen kunnen ook bijdragen aan de warme sfeer van de keuken. Deze decoratieve elementen geven de ruimte karakter en maken het persoonlijker. Vergeet niet dat planten en bloemen ook een geweldige manier zijn om wat kleur en leven in je keuken te brengen.

Het gebruik van textiel zoals linnen gordijnen, katoenen theedoeken en gebreide kussens kan ook helpen om die gezellige, landelijke sfeer te creëren. Deze items voegen niet alleen kleur en textuur toe, maar dragen ook bij aan het comfort en de functionaliteit van de ruimte.

 

Functionele indeling zonder design te verliezen

Bij het plannen van een landelijke keuken is het belangrijk om na te denken over de indeling. Een goed ontworpen keuken moet niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch en functioneel. Overweeg verschillende indelingen zoals L-vormige keukens, U-vormige keukens of keukeneilanden om te zien welke het beste bij jouw ruimte past. Een keuken kopen betekent ook nadenken over opbergruimte. Landelijke keukens bieden vaak veel opbergruimte in de vorm van kasten, lades en open planken. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor al je keukengerei, serviesgoed en voorraad zodat je werkblad netjes blijft.

Het integreren van moderne technologie in een landelijke keuken kan soms een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk zonder afbreuk te doen aan het design. Denk aan ingebouwde apparatuur zoals ovens, koelkasten en vaatwassers die naadloos in het ontwerp passen. Op deze manier behoud je de rustieke charme terwijl je geniet van alle gemakken van moderne technologie.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips