Sluiten

Kan je pvc ramen en deuren schilderen?

Kan je pvc ramen en deuren schilderen?

 

Ben je uitgekeken op de huidige kleur van je schrijnwerk in pvc? Maar zijn je ramen en deuren nog in prima staat? Dan hoef je ze uiteraard niet te vervangen. Gewoon een likje verf in de door jou gewenste kleur en klaar is kees! Met dit handige stappenplan kan jij zo aan de slag.

 

Nieuwe look voor je gevel

Pvc is een enorm onderhoudsvriendelijk en kwalitatief materiaal. Bovendien is het kleurvast, waardoor een schilderbeurt niet meteen nodig is. Het kan natuurlijk altijd dat je enkele jaren geleden je zinnen had gezet op zwarte pvc ramen en deuren en nu liever een frisse, witte touch aan je buitengevel geeft. Omwille van esthetische redenen, kan je dus altijd je pvc schrijnwerk schilderen. Zo geef je de gevel van je woning de look die jij voor ogen hebt! En hiermee spaar je veel geld uit: de kostprijs van een pot verf en enkele borstels ligt veel lager dan de kostprijs voor ramen en deuren die je helemaal nieuw aankoopt.

 

Stap 1: Reinig je ramen en deuren

Vooraleer je aan de slag kan met verf, moet je je pvc schrijnwerk eerst volledig mos- en vetvrij maken. Gebruik hiervoor zeker geen agressieve middelen zoals white spirit, aceton of ammoniak. Houd het simpel en gebruik een huishoudelijk product zoals afwasmiddel. Dat volstaat normaal gezien om je ramen en deuren vetvrij te maken.

 

Stap 2: Schuur je ramen en deuren

Nadat je alle ramen en deuren gereinigd hebt, kan je ze lichtjes schuren. Zo kan de verf beter hechten. Opgelet: pvc ramen en deuren schuren, vraagt een andere aanpak dan het schuren van houten schrijnwerk. Gebruik dus zeker niet het meest grove schuurpapier! Neem schuurpapier met een zeer fijne korrel en maak je ramen en deuren eerst vochtig. Zo voorkom je hardnekkige krassen.

 

Stap 3: Breng primer aan

Net zoals je bij het verven van je muren eerst primer aanbrengt, zo ook bij ramen en deuren. Door eerst een grondlaag aan te brengen, zal de finale eindlaag namelijk beter tot zijn recht komen. Schilder je je witte ramen en deuren pvc in het zwart, dan zal 1 laag primer en 1 eindlaag verf volstaan. Wil je je zwarte ramen echter wit verven? Dan zal je wellicht 2 eindlagen witte verf nodig hebben, om de donkere kleur van het zwart volledig weg te werken.

 

Stap 4: Schilderen!

Nadat je de vorige 3 stappen hebt voltooid, kan je eindelijk beginnen aan het ‘echte’ werk: schilderen. Gebruik kwaliteitsverf en goede schilderborstels voor het mooiste resultaat.