Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Je cv-ketel onderhouden? Zo vermijd je charlatans.

In Vlaanderen en Brussel is er een verplichte periodieke controle van cv-ketels. Die controles mogen alleen uitgevoerd worden door erkende professionals. Maar dat belet niet dat er ook “cowboys” actief zijn, technici die haastwerk afleveren, hun klanten torenhoge facturen voorleggen en geen - of een onvolledig - attest voorleggen.

Het consumentenprogramma “De Inspecteur”, op Radio 2, kreeg al veel klachten: van controles die nauwelijks 10 minuten duren tot facturen van meer dan 350 euro. “Dat kan niet”, vindt Techlink, de beroepsvereniging van onder meer installateurs van verwarmingsinstallaties. Directeur Jan Lhoëst (foto): “Die klachten zijn nefast voor installateurs die wel volgens het boekje werken en investeren in de opleiding om als erkend onderhoudstechnicus aan de slag te gaan.”

Onderhoud vergt tijd en volgt duidelijke procedure

Naar aanleiding van die malafide praktijken, biedt Techlink zijn leden een modelonderhoudscontract aan. "Zo kunnen onze leden ook papier het onderscheid maken met oneerlijke concurrenten die de regels aan hun laars lappen. Op het document staat uitgelegd welke stappen een technicus moet overlopen. Dat is handig voor de technicus en transparant voor de consument."

Een betrouwbare technicus zoeken?

Voor een bekwame professional in de buurt zoek je best op Build Your Home. Erkende technici worden overigens gecontroleerd, om te kijken of ze volgens de regels werken. Om de consument te beschermen, pleit Techlink ook voor meer gerichte controles, bij niet-erkende technici.

Heb je een klacht over een niet-erkend technicus, dan kan je dat (voor Vlaanderen) melden via de website van het Departement Omgeving.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips