Hout in beweging: duurzaamheid en opleiding centraal in de sector

1. Een Europese regelgeving tegen ontbossing
De Europese Unie wil harder optreden tegen wereldwijde ontbossing door de invoer en uitvoer van producten die met ontbossing te maken hebben, strikter te reguleren. Dat is het doel van de nieuwe EUDR (European Regulation on Deforestation and Forest Degradation), die vanaf 31 december 2025 van kracht wordt en de huidige houtverordening (EUTR) vervangt.
Wat verandert er precies?
- Niet alleen hout, maar ook cacao, koffie, palmolie, soja, leder, papier en afgeleide producten vallen onder de nieuwe regels.
- Deze producten mogen enkel ingevoerd of verkocht worden als ze ontbossingsvrij zijn, in overeenstemming met de lokale wetgeving, en vergezeld zijn van een traceerbaarheidsverklaring (due diligence statement).
- Ondernemingen moeten ook de exacte geografische coördinaten kunnen geven van waar de grondstoffen vandaan komen.
Voor houtbewerkers, parketplaatsers en meubelmakers verandert er niet veel, behalve dat ze het referentienummer van het hout moeten opvragen, bewaren en kunnen doorgeven aan hun klanten of hoofdaannemers. Zo blijft de herkomst van het hout transparant.
Wat bij niet-naleving?
Wie de regels niet volgt, riskeert zware sancties: boetes tot 4 % van de jaaromzet, uitsluiting van openbare aanbestedingen of verlies van subsidies.
2. Jongeren warm maken voor een carrière in de houtsector: Wood Skills
De houtsector staat te springen om nieuwe vakmensen. Met het onderwijsproject Wood Skills, opgestart door Embuild West-Vlaanderen en partners, wil men jongeren enthousiast maken voor een duurzame toekomst in de houtsector.
Hoe werkt het?
- Technische leerlingen nemen deel aan een praktijkgericht traject waarbij ze een houtproject ontwerpen en uitvoeren.
- Gedurende het schooljaar ontdekken ze nieuwe materialen, technieken en toepassingen, via workshops en bedrijfsbezoeken.
- Elk team werkt samen met een peterbedrijf dat hen ondersteunt met advies, expertise en feedback.
Het doel? Jongeren laten groeien in vakmanschap, trots op hun werk en een realistisch beeld van de sector. Ze leren samenwerken, plannen, en wat kwaliteit betekent op een echte werf. Niet zomaar ‘voldoende’, maar echt professioneel werk afleveren.
Tijdens evenementen zoals de Inspiration Day maken ze kennis met productontwikkeling, innovatieve gereedschappen en XR-technologieën. Zo ervaren ze hoe veelzijdig en boeiend de houtsector kan zijn.
Deze twee initiatieven – strenge regelgeving én sterke opleiding – tonen hoe de houtsector inzet op duurzaamheid, verantwoordelijkheid en toekomstgericht denken. Voor het klimaat én voor de vakmensen van morgen.
Subsidies en premies
Vlaanderen
Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken.
Bekijk alle voordelen voor VlaanderenWallonië
In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies. Bekijk ze hier allemaal!
Bekijk alle voordelen voor WalloniëBrussels gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect.
Bekijk alle voordelen voor Brussels gewestEen betrouwbare vakman voor jouw bouwproject
Onze gouden tips
De 10 gouden tips geven de consument raad over hoe best tewerk wordt gegaan opdat zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.
Onze 10 gouden tips