Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Hoe weet je of je dak aan vervanging toe is?

Stormwinden, hagel, sneeuw, … Je dak krijgt heel wat te verduren. Goed onderhoud is een must, maar schade valt niet altijd te vermijden. Veel hangt ook af van het type dak en de dakbedekking. Wanneer je herhaaldelijk kleine reparaties moet (laten) uitvoeren of je lekkages ondervindt, is je dak aan een opfrisbeurt toe.

Wat is de levensduur van een dak?

Dat hangt van verschillende factoren af. Een plat dak is meestal sneller aan vervanging toe dan een hellend dak. Gemiddeld is het zo dat een plat dak een levensduur van 25 tot 40 jaar heeft. Een hellend dak is na 60 tot 80 jaar aan vervanging toe.

Waaraan zie je dat je dak aan vervanging toe is?

Schade aan je dak valt niet altijd te zien van buitenaf. Grote schade, zoals een doorgezakt dak of meerdere ontbrekende dakpannen, is wel makkelijk op te merken. Wanneer herhaaldelijk dezelfde problemen blijven opduiken, dringt een herstelling zich op. Ook verouderde dakbedekking is een teken aan de wand.

Vaak zijn de tekenen van schade subtiel:

  • Vochtplekken op het plafond of aan de binnenkant van het dak
  • Vochtige, klamme lucht in huis
  • Lekkende dakgoot
  • Regelmatig kleine reparaties nodig
  • Mos op het dak
  • Kapotte of scheve dakpannen
  • Stilstaand water op plat dak

Het lijkt onbenullig, maar die kleine beschadigingen worden snel grote problemen wanneer ze onbehandeld blijven. Pak ze dus liever vroeger dan later aan. Om de schade meteen te beperken, schakel je een professioneel dakdekkersbedrijf in.

Door je dak professioneel en grondig te laten herstellen, kan je ergere schade en grote kosten voorkomen. Te lang wachten leidt immers tot schade aan de dakconstructie, wat veel moeilijker te herstellen is. Denk aan houtrot, schimmel, vochtproblemen, …

 

Wat met een verouderd dak in goede staat?

Een verouderd maar onbeschadigd dak heeft mogelijk geen herstelling nodig. Renovatie kan echter wel aan de orde zijn. Oudere woningen hebben vaak geen onderdak of geen isolatie. Als je de zolder als volwaardige functionele kamer wil gebruiken of wanneer de energiekosten te veel oplopen, is renovatie een goed idee.

Hoeveel kost een nieuw dak?

Dat hangt af van de grootte van het dak, het type dakbedekking, het individuele tarief van de dakwerker en het type renovatie, herstelling of vervanging.

Maak gebruik van een handig platform zoals Homedeal om offertes van betrouwbare dakdekkers te vergelijken. Zo vind je de beste vakman binnen jouw budget.

Hoe je dak onderhouden?

Om problemen te voorkomen, is regelmatig onderhoud een must. Zo verleng je niet alleen de levensduur van je dak, maar kunnen problemen en schade tijdig worden vastgesteld. Sommige problemen zijn niet altijd zichtbaar met het blote oog, zoals oxidatie van de dakhaken, loszittende pannen of leien, …

Om je dak in zo goed mogelijke staat te houden, moet je vooral tijdig actie ondernemen. Verouderd dak, stormschade, vervelende problemen die blijven opduiken? Neem tijdig contact op met een dakdekker en geniet veel langer van je dak. 

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips