Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Hoe verander je het slot in een nieuwe woning?

Ben je pas verhuisd of sta je op het punt om te verhuizen? Bij het intrekken in een nieuw huis zijn er veel dingen die je moet regelen. 

Je moet je spullen uitpakken, je adres wijzigen bij de gemeente, je nutsvoorzieningen regelen en niet te vergeten: de sloten van je nieuwe huis veranderen. Het is altijd verstandig om de sloten te vervangen, omdat je anders niet zeker weet wie toegang heeft tot je nieuwe woning. Dit wordt sleutelbeheer genoemd, waarbij je verantwoordelijkheid neemt voor de sleutels van je huis en wie ze in bezit heeft. Dit is net zo belangrijk als andere stappen wanneer je net bent verhuisd. Maar hoe werkt dit?

 

Benodigdheden

Bij elk doe-het-zelf project in huis moet je eerst alle materialen verzamelen. En voor sloten zijn er maar een paar dingen nodig waarvan je er waarschijnlijk al twee in je gereedschapskist hebt liggen. Je hebt het volgende nodig: nieuwe sloten, één voor elke deur die je wilt aanpakken. Daarnaast heb je een schroevendraaier en schroeven nodig. Het is een goed idee om, indien mogelijk, een nieuw slot te kopen van hetzelfde merk, model en fabrikant als het oude slot dat je gaat vervangen, zodat het goed past. Zorg ervoor dat je een meetlint hebt voordat je naar de bouwmarkt gaat. Hoewel de meeste nieuwe bouten verstelbaar zijn, wil je er zeker van zijn dat je de juiste maat kiest. Kijk naar je bestaande gereedschap om te bepalen of je een platte of kruiskopschroevendraaier nodig hebt.

 

Hoe vervang je de sloten?

Je hebt alle materialen al in huis. Nu moet je het oude slot en de bijbehorende onderdelen verwijderen, zowel aan de binnenkant als aan de zijkant van de deur. Plaats daarna het nieuwe slot op de juiste plek en bevestig het met het meegeleverde montagemateriaal. Test ten slotte altijd het nieuwe slot om er zeker van te zijn dat het goed werkt, zowel aan de buitenkant met de sleutel als aan de binnenkant met de draaiknop.

 

Wanneer heb je professionele hulp nodig?

Het is eigenlijk niet zo moeilijk om te leren hoe je sloten kunt veranderen in een nieuw huis. Toch zijn er situaties waarin het verstandig is om een professionele slotenmaker in te schakelen in plaats van het zelf te proberen. Je kunt een slot laten maken in Gent, maar ook laten installeren. Vooral bij een oud huis is dit een goed idee. Hoewel het niet onmogelijk is, kan het vervangen van oude sloten behoorlijk lastig zijn. Als je in een oud huis bent getrokken en te maken hebt met sloten die niet zo vaak voorkomen, is het verstandig om een professional te raadplegen die hier ervaring mee heeft.

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips