Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Hoe snel worden zonnepanelen geplaatst?

Hoe snel worden zonnepanelen geplaatst?

 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun dak te laten volleggen met zonnepanelen. De kans dat wanneer jij om je heen kijkt je geen panelen ziet, is vrij klein. Logisch, want het is een ontzettende slimme investering. De combinatie van de stijgende energieprijzen er dalende rentes op de spaarrekening, maakt het dat de investering in zonnepanelen doorgaans binnen 5 tot 8 jaar al in terugverdiend. Daarbij komt dat je zonnepanelen gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar meegaan, waardoor je maar liefst 10-15 jaar kunt profiteren van gratis stroom. Het enige wat je hoeft te doen, is eenmalig te investeren in zonnepanelen en voor de rest de zon het werk laten doen. Om je een idee te geven hoe zoiets in z’n werk gaat, hebben we een aantal stappen voor je op een rijtje gezet.

 

Het opvragen van verschillende offertes

Nadat je de keuze hebt gemaakt om te onderzoeken welke mogelijkheden er allemaal zijn ten aanzien van het laten plaatsen van zonnepanelen, is het zaak om een offerte op te vragen. Om ervoor te kunnen zorgen dat er een goed advies kan worden gegeven, is het belangrijk te kijken of er iemand op locatie kan komen kijken. Dit heeft er namelijk mee te maken, dat er bepaald dient te worden waar de panelen geplaatst moeten worden, hoeveel plek er is en bovenal hoeveel zonuren je kunt verwachten. Dit zijn allemaal zaken die van achter een laptop of pc natuurlijk lastig zijn te beoordelen. Zorg er daarom dus ook altijd voor, dat je iemand op locatie de situatie ter plekke laat beoordelen.

 

Bepaal het verbruik

voordat je een afspraak hebt met iemand op locatie om te beoordelen welke mogelijkheden er zijn, is het goed om voor jezelf te bepalen wat het verbruik is. Aan de hand hiervan kan namelijk worden bepaalde welke panelen op het dak worden geplaatst. Gezien er verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar zijn, met verschillende opbrengsten in kWh per paneel, is het zaak te kijken welke bij jou het beste passen. Dit is afhankelijk van het verbruik, maar ook van de ruimte die jij hebt om de panelen te plaatsen.

 

Het plaatsen van de panelen

Op het moment dat er is bepaald hoeveel panelen er nodig zijn en ook welk type, kan er een afspraak worden gemaakt om ze te laten plaatsen. Het plaatsen van zonnepanelen duurt doorgaans vaak niet langer dan een dag. Uiteraard hebben we het dan wel over een huis waarbij er gemiddeld zo tussen de 10 en 20 panelen worden geplaatst. Betreft het een bedrijfshal of kantoor waar het om honderden panelen gaan, dan zal het logischerwijs wat meer tijd in beslag nemen. Zodra de panelen op het dak zijn geplaatst, is het zaak dat er ook in de meterkast het nodig wordt aangepast. Er dient een omvormer te worden geplaatst om de gewonnen energie te kunnen omzetten naar de stroom zoals wij deze kennen. Zodra dit allemaal is gebeurt, kun je vaak gemakkelijk en snel via een app op je telefoon exact zien wat de actuele opbrengst van je panelen is. Zo zal je dus direct zien hoeveel jij die dag hebt bespaard.

 

Bekijk ook de mogelijkheden van laadpalen

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips