Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Hoe oververhitting in de zomer tegengaan?

Hoe oververhitting in de zomer tegengaan?

 

In combinatie met meer isolatie en grotere glaspartijen

 

Het aantal warme dagen per jaar wordt talrijker en we krijgen steeds vaker te maken met hittegolven. Dat zal de komende decennia enkel verder toenemen. Je woning koel houden, is in dat scenario een van de grootste uitdagingen. Maar geen nood: er zijn heel wat manieren om je woning en jezelf te wapenen tegen oververhitting. We gingen hiervoor te rade bij Renson, een Belgische producent van zonwering, ventilatie en outdoor living die zich specialiseert in totaaloplossingen voor gezond en comfortabel wonen.

 

Duurzaam wonen is zuinig verwarmen en daarvoor kan je je woning maar beter goed isoleren. Een luchtdicht gebouw houdt de warmte optimaal binnen. De keerzijde van de medaille: in de zomer – en ook meer en meer in de lente en de herfst – blijft de warmte die via de ramen binnenkomt, gevangen in huis. De drang naar veel daglicht in huis en de bijbehorende grote glaspartijen werken deze evolutie in de hand. Houdt een hittegolf meerdere dagen aan, dan stapelt de warmte zich binnenshuis op en krijg je oververhitting.

 

Eens de warmte zich in je woning heeft genesteld, krijg je die in een goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woning moeilijk nog buiten. Voorkomen is dus de boodschap liever dan (enkel) actief te moeten koelen, wat je energiefactuur snel de hoogte zou injagen. Dat doe je door te vermijden dat de zonnestralen rechtstreeks op de ramen kunnen schijnen.

 

Uiteenlopende opties

 

Verticale screens hebben precies tot doel opwarming in huis te voorkomen door de zonnestralen tegen te houden nog voor die het glas van je ramen bereiken. Met de screens van ’s morgens naar beneden blijft het zelfs tijdens de zomer aangenaam koel binnen. Screens kunnen zowel bij nieuwbouw als bij renovatie worden toegepast. Je kan ze voor bestaande ramen laten aanbrengen maar je kan ze ook meteen zo goed als onzichtbaar integreren als je het schrijnwerk vernieuwt. Zelfs voor vliesgevels zijn tegenwoordig minimalistische screens verkrijgbaar die naadloos aansluiten bij de slanke raamkozijnen.

 

Heb je een veranda of een lichtstraat, dan kan je je ook daar met zonwering op maat op elk moment van het juiste binnencomfort verzekeren. In de winter kan je tegelijk toch blijven genieten van overvloedig daglicht en gratis zonnewarmte zonder in de zomer voor een broeikaseffect te moeten vrezen. Door screens te laten plaatsen onder je terrasoverkapping kan je ook daar in de hoogzomer zonder puffen en zweten van je tuin blijven genieten. Windvaste screens of schuifpanelen met beweegbare lamellen zorgen op je balkon tegelijk voor privacy, beschutting tegen de wind en aangename temperaturen in de zomer.

 

Rolluiken en luifels

 

Net als screens houden rolluiken de zon tegen nog voor die het glas bereikt. Laat ze op een zonnige dag de hele tijd neer en het blijft binnen heerlijk koel. Rolluiken hebben wel als nadeel dat je ook op een klaarlichte dag in het donker binnenzit. Screens daarentegen kunnen tot 90% van de warmte buitenshuis houden, zeker in combinatie met goed isolerend dubbel glas, terwijl je toch over daglicht blijft beschikken en het zicht naar buiten behoudt.

 

Een andere oplossing om de zon tegen te houden, is structurele zonwering. Die maakt integraal deel uit van je woning, als luifel boven een raam of ervoor. Ze is minder dynamisch dan screens, maar blokkeert de zonnestralen op dezelfde manier nog voor ze het glas bereiken. Vaak spelen architecturale overwegingen een doorslaggevende rol om voor structurele zonwering of schuifpanelen te kiezen. Ze geven je woning namelijk een unieke uitstraling.

 

Zonwerend glas of gordijnen

 

Zonwerend glas lijkt op gewoon glas, maar is een tikkeltje minder transparant en gekleurd door een speciale coating van metaaloxide. Het houdt de warmte van de zon deels buiten maar laat wel daglicht door. Het invallende licht kan door de coating licht verkleuren en dat kan je als storend ervaren. Bovendien houdt zonwerend glas in de winter en de tussenseizoenen net zozeer de zon tegen terwijl je met de screens omhoog dan net optimaal kan profiteren van die gratis zonnewarmte om het binnen lekker warm te houden zonder al veel extra te moeten stoken.

 

Je gordijnen gebruiken als zonwering? Ze hebben ongetwijfeld een effect op de opwarming binnenshuis, maar dat is eerder beperkt. Je houdt de zon pas tegen achter het glas. Dan is het kwaad al geschied. Beter blokkeer je de zon nog voor ze het glas bereikt, aan de buitenkant dus, met screens of rolluiken.

 

Airco? Koel met mate

 

De klimaatopwarming heeft er intussen voor gezorgd dat energiezuinig koelen in goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woningen een grotere uitdaging wordt dan energiezuinig verwarmen. En ook in dat opzicht is voorkomen beter dan genezen. Akkoord: bij extreme temperaturen bewijst airconditioning zijn nut om de binnentemperatuur draaglijk te houden. Maar de kunst is om die zo weinig mogelijk overuren te laten draaien door te voorkomen dat de zon je huis kan opwarmen. Kwestie van niet tegen een gepeperde energierekening aan te kijken en met dat hoge energieverbruik zelfs nog extra bij te dragen aan de klimaatopwarming.

 

Wist je dat je in warme periodes waarin het ’s nachts toch nog voldoende afkoelt, ook ‘natuurlijk’ kan koelen? Daarvoor verwijst Renson naar de plaatsing van nachtkoelingsroosters in je ramen. Die laten tijdens warme zomerdagen ’s nachts koelere buitenlucht je woning spoelen. Dat helpt mee om de binnentemperatuur te laten zakken tegen ’s anderendaags, net zoals je de hele nacht een raam zou open laten, maar dan inbraakveilig en beschut tegen insecten.

 

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt

 

Annelies Coorevits, Product Advisor bij Renson

 

Overdag de screens naar beneden en ’s nachts de ramen open: dat is wat ik mensen adviseer om de temperatuur in huis aanvaardbaar te houden op warme dagen. Het zijn 2 even simpele als geniale gewoontes om je niet blauw te betalen aan een airco om je huis te koelen. Buitenzonwering is nog steeds de meest efficiënte manier om te voorkomen dat de zon rechtstreeks op je ramen schijnt. Want als dat gebeurt, creëer je een broeikaseffect. En eens de warmte binnen zit, krijg je die maar heel moeilijk terug buiten in een goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woning. Als je in je nieuwe of gerenoveerde woning graag grote ramen en veel daglicht wil, denk er dan zeker ook aan hoe je die tegen de zon kan beschutten. Screens hebben het grote voordeel dat je die in de winter en tussenseizoenen gewoon kan optrekken om de gratis zonnewarmte dan net wél optimaal te benutten.

 

Ga je bij je verbouwing de ramen vervangen? Dan kan je ook overwegen om nachtkoelingsroosters in je nieuwe ramen te laten aanbrengen. Die zijn beveiligd tegen inbraak en voorzien van een insectengaas zodat je de hele nacht je ramen kan open laten. Zeker wanneer het ’s avonds voldoende afkoelt, helpt ook dit op een duurzame manier je woning afkoelen in warme perioden. Want de goedkoopste energie, is nog steeds de energie die je niet verbruikt.

 

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips