Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Hoe geniet je van een duurzame woning?

Het thema duurzaamheid is tegenwoordig niet meer te missen. Om je heen zie je veel mensen rekening houden met de duurzaamheid. We weten ook steeds beter hoe we dit kunnen doen en gelukkig kun je er ook op erg veel verschillende manieren voor zorgen dat je hier aan werkt. Alleen hoe geniet je nu het beste van een duurzame woning? Hieronder lees je daar meer over!

Blijf onderhouden

Onderhoud aan je woning is niet geheel onbelangrijk. Vooral op het moment dat je lang wilt genieten van een duurzame woning en niet te veel kosten hier aan kwijt wilt zijn, kun je je woning maar beter goed blijven onderhouden. Hierbij kun je denken aan het schoonmaken van de badkamer, het toilet, maar ook de keuken. Denk bijvoorbeeld eens aan de oven. Hoe vaak maak je de oven nu echt schoon met een ovenreiniger? De oven is bijvoorbeeld een onderdeel die al snel vergeten wordt bij de schoonmaak, maar deze is niet geheel onbelangrijk. Denk tijdens de schoonmaak dus goed na over alle onderdelen en voorkom dat deze al snel vervangen moeten worden. 

De juiste vloer

Als eerste heb je in je woning natuurlijk een vloer nodig. Op het moment dat je wilt gaan voor een duurzamere woning, is de keuze voor een vloer erg belangrijk. Hierbij kun je namelijk kiezen uit veel verschillende soorten, waarbij de een beter is voor de duurzaamheid dan de ander. Een vloer die erg handig is voor een betere duurzaamheid is bijvoorbeeld laminaat. Laminaat gaat erg lang mee, maar moet wel goed onderhouden worden. Zo kun je het laminaat schoonmaken, waardoor je meerdere jaren kunt genieten van een mooie vloer. Naast het laminaat zijn er natuurlijk ook andere keuzes om te gaan voor een duurzame vloer. 

Goede verlichting

Verlichting heeft erg veel positieve effecten op de gezondheid. Daarnaast maakt verlichting het zicht in je woning ook nog eens wat beter. Hoewel verlichting dus erg belangrijk is, wil je voorkomen dat je te veel energieverbruik hebt. Dit is zonde voor de portemonnee, maar daarnaast ook voor de duurzaamheid. Om er dus voor te zorgen dat je gebruik maakt van de juiste duurzame verlichting is het belangrijk hier goed naar te kijken. Dan zorg je ervoor dat je op een goede manier kunt genieten van de verlichting in je woning. 

Minder waterverbruik

Water heb je nu eenmaal nodig. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor het wassen van je borden en bestek, maar dit kan ook zijn voor het douchen. Om meer bezig te zijn met de duurzaamheid is het verstandig om ook op je waterverbruik te letten. Dit kan al veel kosten schelen. Zet bijvoorbeeld voor het douchen een wekken en zorg ervoor dat je alleen onder de douche gaat voor het wassen en niet om hier nog tien minuten onder te staan zonder iets te doen. Hierdoor voorkom je dat je te veel onnodig waterverbruik hebt, ben je duurzamer bezig en heb je ook nog eens minder kosten. Zo ben je weer een stapje verder in het duurzaam leven. 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips