Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Hoe draag ik in huis mijn steentje bij aan het milieu?

Hoe draag ik in huis mijn steentje bij aan het milieu? 

Het gaat niet goed met het milieu. Experts buigen al jaren hun hoofd over de milieucrisis in onze wereld. De toekomst van de mens hangt hier vanaf. Zal niet alleen onze generatie veilig kunnen blijven leven? Maar ook de generaties na ons? Wat gebeurt er later met onze kinderen of onze kleinkinderen? Veel mensen vinden het te pijnlijk om hierover na te denken. Doen dit liever niet. Maar we kunnen het ook niet wegwuiven. Onze acties hebben namelijk stuk voor stuk effect op de wereld. We zullen het samen moeten doen om de wereld goed te houden.

Hierbij telt iedereen mee. Niet alleen grote bedrijven. Ook jij en ik. Iedereen kan een bijdrage leven aan het milieu. Gewoon vanuit huis. Benieuwd hoe je dit dan aanpakt? Lees dan snel verder en laat je inspireren door de volgende tips.

 

Energie besparen

Minder fossiele brandstoffen gebruiken is een goede manier om snel het milieu te ondersteunen. De beste manier is natuurlijk door natuurlijke grondstoffen zoals zonne-energie te gebruiken. Wanneer dat (nog) niet mogelijk is, kun je ook al veel winst behalen door simpelweg minder energie te gebruiken. Bezoek bijvoorbeeld eens Ledwereld.be en sla genoeg lampen in om alle conventionele verlichting in huis te veranderen. Ja, ook de verlichting die het gewoon nog doet. Ledlampen verbruiken namelijk tussen de 80% en 90% minder energie. Dit is dan ook een zeer eenvoudige en snelle manier om minder stroom te verbruiken. En er is maar zo weinig voor nodig!

Loop dus eens kritisch door je huis en bekijk op welke manieren je minder energie zou kunnen verbruiken. Misschien zijn er wel elektronische apparaten die de deur uit kunnen. Of zou je het met minder huishoudelijke apparaten kunnen doen. Is het wel echt nodig om de verwarming standaard op 20 graden te zetten? Kan dat niet lager? Je hoeft echt geen grootschalige aanpassingen te doen. Alle kleine beetjes helpen.

 

Woning isoleren

De beste manier om een steentje bij te dragen aan het milieu is door je woning verder te isoleren. Dit geldt zeker voor oudere woningen. In een goed geïsoleerd huis gaat minder warmte verloren. Het blijft in de zomers lekker koel en in de winters aangenaam warm in huis. Hierdoor wordt er veel minder energie verbruikt en dus ook het milieu zoveel mogelijk bespaard.

Maar hoe kun je je woning op de beste manier isoleren? Er zijn tal van mogelijkheden. Van grootschalige verbouwingen tot kleine aanpassingen.

De meest effectieve wijze om je woning te isoleren is met behulp van dak-, vloer of muurisolatie. Weet je niet goed wat nodig is? Schakel dan een expert in om met je mee te kijken. Deze kan niet alleen de huidige isolatieproblemen blootleggen, maar ook met een plan van aanpak komen.

 

Isolatie financieren

Wist je dat je voor de isolatie van je woning in sommige situaties ook in aanmerking kunt komen voor een subsidie? De overheid doet er momenteel alles aan om betere isolatie aantrekkelijker te maken voor bewoners van oudere woningen. Daarnaast zorgen ze ook voor verduurzamen van andere gebouwen. Het doel is immers om vanaf 2035 klimaatneutraal te worden. Onderzoek daarom gerust of je mogelijk in aanmerking komt voor een subsidie en aan welke voorwaarden je dan moet voldoen. 

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips