Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Hoe bouwen zodat u kunt besparen op de energie- en verwarmingskosten?

Hoe bouwen zodat u kunt besparen op de energie- en verwarmingskosten?

Niet alleen particuliere klanten maken zich zorgen over de verwarmings- en energiekosten. Ook de dienstensector en de industrie voelen deze kosten steeds sterker. Voor de horeca zijn de stijgende energieprijzen een ernstig probleem, omdat ze stilaan onevenredig hoog worden in verhouding tot de operationele kosten. De bouwsector moet een antwoord bieden op de behoeften inzake energiezuinig bouwen. En wel zo snel mogelijk.

 

Zoals blijkt uit een rapport van Colliers vastgoed consultants zijn de energiekosten voor de restaurants in België gestegen met 25%. Voor hotels is dat ongeveer 21%. Voor de industrie zijn ze ongeveer 7 keer hoger dan voorheen. Deze kosten kunnen niet worden verhaald op de consumenten, want die worstelen eveneens met de inflatie en worden daarom steeds voorzichtiger met hun uitgaven.

Specialisten op de vastgoedmarkt merken op dat steeds meer investeerders - zowel particuliere als commerciële - op zoek zijn naar gebouwen die vanwege hun energie-efficiëntie in staat zijn om de energieverbruikskosten te verlagen.

 

Waar moet u op letten bij het bouwen van een huis, hotel of gebouw voor serviceactiviteiten?

De basis voor energie-efficiëntie is het alomvattende ontwerp van het gebouw, zodat dit de vermindering van het energieverbruik maximaal ondersteunt. Beginnend met energiebesparende gevels (bv. het MB-TT50 aluminiumsysteem, waarvan de thermische isolatiewaarde Uf begint vanaf 0,5W/m2K), over de selectie van geschikte raam- en deurbeglazing en scheidingswanden, de indeling van ruimten en het organiseren van verplaatsingen op een manier die de concentratie van energie in warmtezones ondersteunt en die energiereductie mogelijk maakt in zones die het minder nodig hebben, tot het uitrusten van gebouwen met moderne energie-opwekkende systemen zoals zonnepanelen, warmtepompen of recuperatiesystemen.

Al deze aspecten kunnen de exploitatiekosten van een gebouw gericht verminderen. Samen kunnen ze een gebouw creëren met een minimale of op nul gestelde energiebehoefte. Welke toepassingen komen van pas?

 

Beglazing aan de zuidkant en zuidoostkant

Vroeger werd aangenomen dat grote beglazing energie-inefficiënt is – dat grote vensters grote verliezen veroorzaken die niet kunnen worden gecompenseerd door de ruimte te verwarmen door de invallende zonnestraling.

Tegenwoordig beschikken we over moderne materialen en technologieën waarmee beglazing met hoogwaardige parameters kunnen worden gecreëerd. Een voorbeeld daarvan zijn de ramen en deuren van het Aluprof MB-104 Passive aluminiumsysteem, dat kan worden toegepast bij passief bouwen en dat thermische Ud-parameters vanaf 0,62 W/m2K heeft.

Het MB-104 Passive SI systeem kreeg het Passive House Institute Darmstadt certificaat. Dat is de beste bevestiging van de energie-efficiëntie ervan – aldus Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV.

Daarom: hoe meer licht en zon het gebouw in de winter kunnen binnendringen, hoe beter! Niet alleen de esthetiek maar ook de wil om de verwarmingskosten te verlagen maakt dat grote beglazing zo in trek is.

Met terrasdeuren van systemen zoals bv. MB-Skyline Type R van Aluprof kan beglazing van bijna onbeperkte lengte worden gecreëerd, waarbij de stijl slechts 25 mm bedraagt en de vleugelprofielen verborgen zitten in de kozijnen. Het resultaat? Een uniforme ruit en maximale binnenverlichting.

 

Zonneschermen met weerautomaat

Grote beglazing vormt ook geen probleem in de zomer, wanneer ruimten niet overmatig mogen worden opgewarmd. Maak gewoon gebruik van Skyroll screens om het zicht naar buiten te behouden en de ruimte te beschermen tegen overmatig zonlicht en zelfs tegen insecten (want deze systemen kunnen dienen als hor).

Bij het nadenken over energiebesparing loont het tevens de moeite om bij de aankoop van zonneschermen de installatie van een weerautomatiseringssysteem te overwegen. Daarmee kunt u de jaloezieën regelen afhankelijk van de luchttemperatuur of van het niveau van zonlicht, regen of wind. Het is een perfecte oplossing, die niet alleen bruikbaar is in woningen, maar ook in kantoren en hotels.

Plaats de beglazing uiteraard aan de zuid- of eventueel zuidoostkant, want het noordelijke deel kan best extra worden afgeschermd. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door bomen op het perceel te planten, want bomen vangen wind op en stoppen slagregen. Een andere oplossing is om het gebouw zo te construeren dat het noordelijke deel de ruimten omvat die wat koeler mogen zijn. Bij woningen kan dit een garage of bijkeuken zijn en bij handelspanden magazijnen of andere ruimten waarin de temperatuur wat lager mag zijn.

 

Zelf energie opwekken

Zonnepanelen zijn echt een perfecte oplossing op plaatsen waar overdag veel energie wordt verbruikt. Zoals in handelspanden. Volg dus zeker de nieuwste technologische oplossingen op dit gebied, want de efficiënte van zonnecellen neemt zeer snel toe.  Perovskiet cellen, die ook werken bij weinig licht, bereiken nu al een hoog rendement en worden steeds beter.

Innovaties doen voortdurend hun intrede – benadrukt Emmanuel Gregoire. Aluprof heeft amper een half jaar geleden een innovatief product aan zijn aanbod toegevoegd, namelijk het dakraam met fotovoltaïsch glas. Door het gebruik van quantum dot technologie zijn de cellen onzichtbaar en blijft het glas transparant. Na introductie van het dakraam in het MB-SR50N EI systeem merken we grote belangstelling in deze oplossingen bij commerciële investeerders.

 

Let's build a better future

De statistieken zijn onverbiddelijk. Naar schatting kan 64% van de Belgen problemen krijgen met het betalen van de gas- en stroomrekeningen. 32% van de inwoners merkt op dat hun woning niet voldoende energie-efficiënt is. Een groot deel van de mensen die een appartement huren is van plan om op zoek te gaan naar een plek die beter is voor hun portefeuille. Uit analyses van ING blijkt dat veel woningbezitters van plan zijn om maatregelen te treffen om de energie-efficiëntie van hun gebouw te verbeteren – 14% wil investeren in energiezuiniger apparaten, 9% in isolatie, 8% in zonnepanelen en 4% is van plan om de ramen te vervangen.

Zowel in de bouw als in de geneeskunde is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het de moeite waard om al in de ontwerpfase aandacht te besteden aan de energie-efficiëntie van het gebouw en om te kiezen voor beproefde maar tegelijkertijd moderne oplossingen - voegt Emmanuel Gregoire eraan toe.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips