Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Help, ik heb een lekkage!

Een lekkage in huis zorgt voor grote problemen. Vaak herken je de lekkage pas als er al veel schade is aangericht, omdat de gevolgen van een lekkage pas na een tijdje merkbaar zijn. Hoe kun je een lekkage herkennen, wat zijn de gevolgen en hoe los je een lekkage zo snel mogelijk op?

Soorten lekkages

Een lekkage kan op verschillende plekken in huis ontstaan. Je kan een lekkage hebben aan het dak, de badkamer, de kelder, het plafond, de vloer of de muur. Hieronder lichten we van iedere lekkage toe, hoe ze ontstaan.

Daklekkage

Een daklekkage ontstaat door problemen aan het dak. Er zit een scheur in het dakleer of er is een dakpan weggewaaid waardoor er regenwater kan doorlekken naar de dakconstructie. Een daklekkage heeft altijd te maken met achterstallig onderhoud. Probeer daarom jaarlijks je dak goed te inspecteren en pleeg regelmatig onderhoud.

Lekkage binnenshuis

Een lekkage in huis is vaak te herleiden naar gesprongen of beschadigde waterleidingen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een verbouwing of door ouderdom. Het kan ook voorkomen dat leidingen verkeerd gemonteerd zijn en daardoor water lekken. De lekkage uit zich uiteindelijk in de badkamer, muren of het plafond. Als een lekkage niet op tijd ontdekt wordt, kan er schimmel ontstaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot onherstelbare schade aan de constructie van de woning, zoals rotte houten balken.

Behandeling lekkage

Als je een lekkage ontdekt hebt is het belangrijk om de lekkage problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Allereerst moet er op zoek gegaan worden naar de oorsprong van de lekkage problemen. Is het een waterpijp die gesprongen is? Als dit achterhaald is, moet het lek zo snel mogelijk gedicht worden. Dit kun je het beste door een specialist laten doen die hier ervaring mee heeft. Het kan namelijk betekenen dat er muren opengebroken moeten worden. Dit is erg specialistisch werk, omdat er rekening gehouden moet worden met de bouwconstructie van het huis en eventuele draagmuren.

Vochtschade

Niet alleen het dichten van het lekkage gat is een belangrijke taak, maar ook het opmeten van de vochtschade. De lekkage heeft ruim de tijd gehad om schade aan te richten aan muren en balken. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe groot de schade is. Zijn er materialen die te erg zijn aangetast? Dan moeten deze ook vervangen worden.

Verzekering

In de meeste gevallen ben je verzekerd voor een lekkage via de brandverzekering. Als je een lekkage geconstateerd hebt in je huis is het dus belangrijk om snel de verzekering in te schakelen en eventuele kosten daar te verhalen.

Let wel op dat de verzekering onderscheid maakt tussen zichtbare en onzichtbare lekkages. Als de waterkraan in de keuken lekt en een lekkage heeft veroorzaakt is de kans klein dat je de kosten verzekerd krijgt door nalatigheid. 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips