Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Gezocht: een gezonde binnenlucht

GEZOCHT: EEN GEZONDE BINNENLUCHT

 

Een mens ademt gemiddeld 12 tot 15 keer per minuut in en uit en pompt daarbij telkens zowat 400 à 500 milliliter lucht in zijn longen. Aangezien we een groot deel van ons leven binnenshuis doorbrengen, geeft dat al meteen aan hoe belangrijk een gezond binnenklimaat is. Maar hoe bekom je dat? En bestaat daar regelgeving rond?

 

Het hangt grotendeels af van welk beroep je uitoefent, maar sommige mensen brengen tot wel 90 procent van hun tijd binnenshuis door. Het is dus een zegen voor je gezondheid als die binnenlucht van een zo hoog mogelijke kwaliteit is. Waar hangt dat van af? De meeste mensen vinden een binnenklimaat aangenaam als de temperatuur zich tussen de 18 en 24 graden bevindt en de luchtvochtigheid tussen 70 en 40 procent zit.

 

Sluwe VOS

 

Maar er is er meer. In een huis waar geleefd, gepoetst, gekookt en verwarmd wordt, hebben ook al die activiteiten een invloed op de luchtkwaliteit. Zo mag er bijvoorbeeld niet te veel CO2 in huis hangen, want dat veroorzaakt hoofdpijn, vermoeidheid en soms zelfs astma-aanvallen. Een andere belangrijke vervuilingsbron zijn de VOS of vluchtige organische stoffen. Dat is een bonte verzameling van chemicaliën die gemeen hebben dat ze snel verdampen bij kamertemperatuur. Ze zitten in onder meer verf, schoonmaakproducten en spuitbussen en luisteren naar namen als cyclohexaan, formaldehyde en trichloorethaan. Je begrijpt het al: een te hoge concentratie van dit soort stoffen haalt de luchtkwaliteit in huis drastisch naar beneden.

 

 

Ventilatie, ventilatie en nog eens ventilatie

 

Wie gaat bouwen of verbouwen, doet er dus goed aan om niet alleen aan de isolatie van zijn woning de nodige aandacht te besteden, maar ook aan ventilatie. Enkel door vervuilde lucht snel en op tijd weer uit de woning af te voeren, krik je de luchtkwaliteit op. Dat kan bijvoorbeeld door de ramen open te zetten, maar ook met een mechanisch ventilatiesysteem. Dat zuigt de vervuilde lucht in huis naar buiten en blaast (via roosters) weer frisse buitenlucht naar binnen.

 

Tegenwoordig kunnen die systemen zelfs volautomatisch werken: sensoren meten voortdurend de hoeveelheid CO2, de luchtvochtigheid en de aanwezigheid van VOS. Wanneer de concentraties te hoog worden, springt het ventilatiesysteem automatisch aan. Op die manier wordt enkel geventileerd waar en wanneer het moet en bespaar je energie. Het voorkomt ook onaangename tocht in huis, iets waar je met een open raam natuurlijk wel last van kunt hebben. Nog een interessant voordeel van ventilatiesystemen: ze helpen condensatieproblemen en de bijhorende schimmelvorming op muren en plafonds te vermijden.

 

EPB-regelgeving

 

Ook de overheid heeft ondertussen begrepen dat ventileren belangrijk is, want iedereen die in ons land bouwt of verbouwt, moet de EPB-normen of EnergiePrestatie en Binnenklimaat-normen respecteren. Deze leggen heel wat verschillende eisen op voor zowel isolatie, installaties en oververhitting, maar ook dus voor ventilatie. Voor elk type project gelden specifieke eisen in de EPB-regelgeving en die eisen zijn ook net iets anders in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel. De voorwaarden hangen af van bijvoorbeeld de bestemming van het gebouw, de aard van de werken (nieuwbouw of renovatie) en het jaar van de stedenbouwkundige aanvraag.

 

Vakmens gezocht

 

De normen en de berekeningsmethoden die in de EPB-wetten gehanteerd worden, zijn vaak zeer technisch en vereisen dus wel wat opleiding, achtergrond en ervaring om ze correct te interpreteren. Er bestaan ook heel wat verschillende ventilatiesystemen  die elk met hun eigen voor- en nadelen komen. En uiteraard: ook het installeren en dimensioneren van zo’n systeem moet volgens de regels van de kunst gebeuren.

 

Een gouden tip: doe hiervoor zeker een beroep op een vakmens. Hij of zij weet hoe hij zo’n klus moet aanpakken en kan zo heel wat kopzorgen achteraf voorkomen.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips