Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Geef inbrekers geen kans

Staan je koffers klaar? Wordt het een reis naar het binnen- of het buitenland? Hoe dan ook, laat je huis niet onbewaakt achter. Met deze tips maak je het inbrekers extra moeilijk.

Organisatorische maatregelen

Openstaande ramen, een sleutel onder een mat of een bloempot, ... Het kan je veel narigheid opleveren. Het goede nieuws? De beste beveiliging is volledig gratis: gezond verstand en discipline.

 • Geef een bewoonde indruk. Maai het gras alvorens je vertrekt en laat een goede buur of kennis geregeld de brievenbus leegmaken. 
 • Laat geen ladder of gereedschap rondslingeren. Speelgoed en tuinmeubelen berg je best veilig op in de garage.
 • Controleer of het huis goed zichtbaar is vanop straat. Hagen en struiken die wat te hoog groeien, geven inbrekers vrij spel.
 • Wees karig met informatie over je vakantieplannen. Deel geen foto’s van je reis op sociale media, zolang je niet terug thuis bent.
 • Trek je voor- of achterdeur niet zomaar dicht maar doe hem effectief op slot. Zelfs al ben je maar even weg om boodschappen te doen.

 

De meeste inbrekers zijn amateurs en gelegenheidsdieven en werken zonder of met eenvoudig gereedschap. 95 procent van de inbrekers geeft hun poging tot inbraak op als ze na 3 minuten niet binnen geraken.

Bouwkundige maatregelen

Goede gewoonten vormen de basis. Maar wat als inbrekers het toch op jouw huis gemunt hebben? Hou ze dan zolang mogelijk buiten.

 • Investeer in goede sloten, bijvoorbeeld cilindersloten die beveiligd zijn tegen kerntrekken. Zo voorkom je dat inbrekers een schroef in de cilinder boren om hem dan met een speciaal gereedschap – een kerntrekker – uit de deur te trekken.
 • Cilinders die te ver uit steken, zijn makkelijk vast te grijpen met een tang. Een rozet of een langschild rond de cilinder zorgt dat die tang geen grip heeft. Let wel: het veiligheidsbeslag mag geen schroeven hebben aan de buitenkant.
 • Een meerpuntsluiting met paddenstoelnokken verhindert speling op de raamvleugel of het deurblad. Dat maakt het moeilijker om ramen en deuren open te wrikken met een koevoet of schroevendraaier.
 • Laat inbraakvertragende ramen en buitendeuren plaatsen, met stevige profielen en gelaagd glas met ten minste 4 lagen PVB-folie. Dat is taaie folie die glasresten bij breuk aan elkaar houdt en moeilijk doordringbaar is.
 • Zorg dat elk gevelelement even goed beveiligd is. Inbrekers gaan namelijk op zoek naar zwakke schakels. Gebruik dus ook een cilinderslot in met een meerpuntsluiting voor de achterdeur.
 • Ramen en deuren zijn de meest gebruikte toegangswegen. Maar vergeet ook je garagepoort en je kelderopening niet te beveiligen. Voor lichtkoepels zijn éénrichtingsschroeven een doeltreffende maatregel. 
   

 

Elektronische maatregelen

Neem je goede gewoonten aan en zijn je ramen en deuren goed beveiligd? Dan kun je tot slot ook elektronische maatregelen nemen.

 • Automatisering van rolluiken, gemotoriseerde ramen, verlichting en andere toepassingen helpt een bewoond gevoel te creëren. In die zin is het een aanvulling op organisatorische maatregelen. Wist je dat er met elektrische sloten ook centrale vergrendeling mogelijk is, net als bij auto’s?
 • Toegangscontrole bestaat naast de klassieke parlofoon en videofoon ook uit badgelezers, codeklavieren en controle via vingerafdrukken. De huidige technologie maakt volop gebruik van apps. Zo kan je met de smartphone eenvoudig antwoorden als iemand aanbelt. Ook al zit je kilometers van huis.
 • Een draadloos of bekabeld alarmsysteem heeft een ontradend effect en verhoogt de kans om betrapt te worden. Het systeem bestaat uit een centrale die verbonden is met diverse sensoren: glasbreukmelders, trillings- en bewegingsdetectoren, ... Bij verdachte signalen gaat het alarm af in de vorm van een geluidssignaal of andere meldingen.
 • Net als alarmsystemen hebben camera’s een ontradend effect. Slimme camera’s herkennen zelfs gezichten, zodat je voor je gezin of familie profielen kan aanmaken met “veilige” bezoekers. Melding via de smartphone tablet of is tegenwoordig heel gewoon. Handig als je voor de zekerheid wil checken of alles nog oké is thuis.

Hoe degelijke producten herkennen?

Er zijn veel producten verkrijgbaar die je helpen je te beschermen tegen inbraak. Helaas is de kwaliteit ervan niet altijd even goed. Daarom hebben BENOR, ANPI en de federatie van slotenmakers en i3  besloten om hun krachten te bundelen. Zij willen de consumenten en professionals helpen om de juiste producten te selecteren voor hun buitendeuren, ramen, garagedeuren, sloten, … Deze producten kunnen voortaan een BENOR-i3-certificatie verwerven dat een zeer goede beveiliging gedurende garandeert minstens drie minuten.

Maakt een product met BENOR-i3-certificatie werkelijk zoveel verschil? Oordeel zelf

Alarmsysteem of camera plaatsen?

De installatie, het onderhoud, het gebruik en de registratie van alarmsystemen zijn wettelijk geregeld. Ook voor de plaatsing en het gebruik van een bewakingscamera gelden in sommige gevallen voorschriften. Een vakman kan jou hierin adviseren en garandeert ook een feilloze werking.

Kies voor de plaatsing van een alarmsysteem bij voorkeur een INCERT gecertificeerde installateur. INCERT is een kwaliteitsmerk voor zowel de installateur als voor het systeem en vormt een bewijs van goed vakmanschap en kwaliteitsproducten. Enkel gecertificeerde installateurs kunnen u een conformiteitsverklaring INCERT afleveren, die u aan uw verzekeringmaatschapij kan voorleggen.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips