Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Gasloos wonen in 3 stappen

Gasloos wonen in 3 stappen

Gesponsord artikel

Het afgelopen jaar zijn de prijzen van aardgas sterk gestegen. Onder andere door het stoppen van de aardgaswinning in Groningen en de economische opleving na de coronacrisis, kregen veel mensen te maken met een fors hogere energierekening. Hoewel de Nederlandse overheid al jaren geleden in het Klimaatakkoord heeft vastgelegd dat Nederland in 2050 gasloos moet zijn, leek dit niet bij alle woningeigenaren veel prioriteit te hebben. De recent gestegen gasprijzen hebben daarentegen wel verduurzaming van woningen in ons land behoorlijk aangejaagd. Wil je ook gasloos wonen en zo je energielasten verlagen? Hieronder lees je hoe dat in drie stappen mogelijk is.

Je woning niet meer met aardgas verwarmen

Gas wordt in de meeste woningen hoofdzakelijk gebruikt voor de verwarming. Wil je van het gas af, dan is het vooral belangrijk om goed na te gaan welke alternatieven je hebt om je woning te verwarmen.

Heeft je woning goede dak-, gevel- en vloerisolatie? Is deze voorzien van minimaal HR++-glas? En heb je vloerverwarming? Dan kun je je cv-ketel prima vervangen door volledig elektrische warmtepomp. In de meeste gevallen haalt een warmtepomp warmte uit de lucht, maar er zijn ook systemen die warmte halen uit de bodem of water. Een warmtepomp verwarmt water voor de verwarmingsinstallatie en tapwater.

Tip: Je woning verduurzamen of zelfs helemaal gasloos maken kan een flinke investering vragen. Je kunt dit bekostigen met spaargeld of een uitbreiding van je hypotheek. Online bereken je gemakkelijk je maximale hypotheek. Een extra hypotheek is financieel aantrekkelijk doordat de hypotheekrentes nog steeds relatief laag zijn. Daarnaast hebben veel woningen overwaarde vanwege de gestegen woningprijzen. Dit maakt het voor veel woningeigenaren gemakkelijker een tweede hypotheek aan te vragen.

Alternatieven voor koken op gas

Naast het verwarmen van water voor de verwarming en tapwater, gebruiken mensen gas in huis om te koken. Wil je van het gas af, dan zul je dus ook je gasfornuis moeten vervangen. Er zijn diverse kookplaten die werken zonder gas. Een inductiekookplaat is de meest energiezuinige hittebron, maar je hebt er wel speciale pannen voor nodig. Op een keramische kookplaat daarentegen kun je alle pannen gebruiken, maar deze gebruiken wel meer elektra.

Zonnepanelen om je eigen groene elektriciteit mee op te wekken

Zoals je hierboven leest, worden apparaten die gas verbruiken bij het gasloos maken van een woning vervangen door elektrische apparatuur. Het fijne is dat je – in tegenstelling tot gas – elektriciteit zelf op kunt wekken. Door zonnepanelen te laten installeren kies je voor energie uit een onuitputtelijke bron, en komt er geen CO2 vrij bij de opwekking. Hoeveel zonnepanelen je kunt laten plaatsen en nodig hebt, hangt af van de oppervlakte, oriëntatie en type van het dak, en je eigen verbruik. Het aantal woningen in ons land dat voorzien is van zonnepanelen loopt hard richting de twee miljoen. De vraag kan momenteel niet eens worden bijgebeend vanwege grondstoftekorten en installateurs. Hoewel er sprake is van stijgende prijzen door deze tekorten en het duurdere transport, zijn zonnepanelen nog steeds erg interessant door de recent uitgesteld afbouw van de salderingsregeling.

Succesvol met het gasloos maken van je woning. De energietransitie vraagt een investering van iedereen, maar daarmee zetten we wel goede stappen voor een beter milieu en klimaat!

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips