Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Eigen huis bouwen? Zo ga je te werk!

Ben je op zoek naar een huis en zit je te denken om een eigen huis te (laten) bouwen? Een nieuwbouwhuis bouwen is altijd een leuk project en voor veel mensen een manier om zo hun eigen huis geheel naar wens te maken. Wil je dit graag gaan ondernemen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan verder! Wij vertellen je welke stappen je moet nemen.

 

Doelen en budget

Als eerste is het verstandig om doelen en een budget vast te stellen. Je hoeft je nog niet druk te maken over het underlayment, daarvoor check je makkelijk www.intriplex.nl. Bepaal eerst wat je doel is en welk budget je te besteden hebt. Bij de doelen kun je denken aan wat voor soort huis je wilt, wanneer je het graag klaar wilt hebben en hoe je alles wilt inrichten. Een budget is verstandig om te hebben. Zo kun je keuzes maken op basis van het budget en neem je geen beslissingen die niet binnen het budget vallen. 

 

Koop een geschikt stuk grond

Als je een huis wilt bouwen, moet je een stuk grond kopen waar je op kunt bouwen. Dit kan een algemeen stuk grond zijn die te koop is, maar ook grond die beschikbaar is gesteld om een huis op te laten bouwen. Als je een algemeen stuk grond koopt, is het belangrijk om vooraf te controleren of je hier wel mag bouwen en wat voor vergunningen je hierbij moet aanvragen. 

 

Maak een ontwerp

Voor sommige stukken grond is er al bepaald dat er een huis in een bepaalde vorm komt, maar vaak ben je vrij om te bepalen hoe het huis eruit gaat zien. Werk samen met een architect om een ontwerp te maken wat volledig voldoet aan jouw behoeften en de voorkeur voor stijl. Denk ook goed om de bouwvoorschriften. Een huis moet volledig voldoen aan de bouwvoorschriften van de gemeente. 

 

Vergunningen 

Bij een stuk grond waar je op wilt gaan bouwen heb je altijd een vergunning nodig. Bekijk vooraf waar de vergunning aan moet voldoen en lever het zo compleet mogelijk aan. Dan kan het snel goedgekeurd worden. Over het algemeen moet er altijd wel iets worden aangepast, maar als je het zo volledig mogelijk aanlevert dan is die nodige aanpassing minimaal. 

 

Zoek een geschikte aannemer en leverancier

Als alles goed is gekeurd, kun je gaan bouwen. Vaak schakelen mensen een aannemer aan inclusief een bouwbedrijf. Dit bedrijf bouwt dan het huis. Het kan helemaal af worden afgeleverd, maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf af te werken. Dit is afhankelijk van wat je zelf graag wilt en wat het budget is. 

 

 

Het bouwproces

Als alles is geregeld, kan het bouwproces beginnen. De aannemer zorgt ervoor dat de bouw loopt volgens de planning en regelt ook alle materialen. Het is verstandig om helder te communiceren met de aannemer. Zo kom je niet voor verassingen te staan. Als alles goed gaat, kun je snel wonen in jouw eigen nieuwbouwhuis. 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips