Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Een tuinhuis zetten? Zo gepiept met deze tips!

Een tuinhuis zetten? Zo gepiept met deze tips!

 

In de zomer spenderen we heel wat tijd buiten in onze tuin. De kinderen spelen er heerlijk en het zwembad wordt veel gebruikt. En ook in de tussenseizoenen wilt het weer wel eens meevallen en proberen we nog zo veel mogelijk buiten te vertoeven. In de tuinset met een goed boek of nog wat bladeren rijven in de herfst. Wanneer de winter weer komt, is het tijd om alle spullen weer op te bergen. Waar? In je tuinhuis, natuurlijk! 

 

Waarom een tuinhuis zetten? 

Ruimte! Zeker als je geen zolder of kelder hebt om spullen in te stockeren is een tuinhuis heerlijk.  Denk maar aan een tuintafel, tuinstoelen, tuinkussens, allerhande gereedschap, bloempotten, materiaal voor het zwembad en ga zo maar door. Maar ook als speelhuisje voor de kids kan een tuinhuis prima dienen. Of wat dacht je van een soort poolhouse met een extra opbergruimte? Het zijn maar enkele voorbeelden van het veelzijdige tuinhuis. 

 

Vergunningen 

Een tuinhuis, allemaal prima en wel, maar kan je eigenlijk wel zomaar vergunningloos een tuinhuis bouwen? Tot zeker grootte wel. Meer specifiek 40m2. Alles wat daarover zit heeft wel een aanvraag nodig. Het valt onder de categorie bijbouw. Let dus goed op. Heb je al een bijbouw van 30m2? Dan mag je tuinhuisje met nog maar 10m2 zijn. Even overleggen met de buren over de plaats van het tuinhuisje is misschien wel een goed idee. Het zou niet de eerste keer zijn dat de plaatsing van een tuinhuis de aanleiding is tot een burenruzie. Even verwittigen is altijd vriendelijk. 

 

Zelf maken of aankopen? 

Ben je van plan zelf een tuinhuis te bouwen, dan start je allereerst met een concreet plan. Je kan natuurlijk ook een prefab tuinhuis aanschaffen. Je hebt prachtige exemplaren in verschillende bouwstijlen. Zelfs de inrichting kan je geheel laten verzorgen door een firma. Dat komt neer op minder effectief werk, maar uiteraard ook minder maatwerk. Ga je toch liever zelf aan de slag? Kies dan zorgvuldig je materialen. Ga bijvoorbeeld voor stevige zelfklevende dakshingles op het dak en massief houten muren. Zo ben je zeker dat je tuinhuis nog veel jaren mee zal gaan. Goedkopere dakbedekking zoals golfplaat is ook een optie als je gaat voor de iets minder aantrekkelijke schuur, maar een shingle dak is geluidsisolerend en beter bestand tegen vrieskou of hevige regen. Graag een tuinhuis in cottage stijl? Bekijk dan eens de mogelijkheden van het leien dakje. 

 

 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips