Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

De voordelen van natuurlijk licht in architectuur

Natuurlijke verlichting is een van de belangrijkste aspecten van de architectuur vanwege de invloed ervan op het welzijn van de mens, de energiebesparing en de verrijking van de ruimten. Tot de jaren 1940 was natuurlijk licht de enige bron van licht in gebouwen, maar sindsdien kun je met behulp van de experts van Wooninformatie.nl allerlei lampen kopen. Na de ontdekking van elektrische verlichting voldeden alle gebouwen in twintig jaar tijd aan de lichtbehoeften van alle bewoners. Recentelijk wordt, als gevolg van de aandacht voor energiebesparing, opnieuw natuurlijke verlichting geïntegreerd in de gebouwen, en wordt het effect ervan op de mensen grondig bestudeerd. Hier volgen daarom de voordelen van natuurlijk licht in de architectuur:

 

Verbetert fysiologisch welzijn 

Natuurlijk licht heeft veel biologisch belang, want zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam en geneest ook Rachitis, vermindert de belasting van de ogen, vermindert gebitsproblemen, de afbraak van bilirubine, de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten, de ontwikkeling van witte bloedcellen, de verbetering van de activiteit van het zenuwstelsel en de regulering van de bloeddruk. Een daglichtlamp heeft mogelijk zelfs dezelfde fysiologische voordelen als natuurlijk licht! 

 

Behoud van energie

Aangezien de meeste aandacht bij het ontwerpen en de architectuur uitgaat naar duurzaamheid en energiebesparing, kan het juiste gebruik van natuurlijke verlichting de kosten van het energieverbruik met wel 40% doen dalen. Natuurlijke verlichting kan worden gebruikt voor temperatuurregeling in de ruimte, airconditioning, en vervanging of vermindering van de behoefte in grote mate. Tegenwoordig wordt AI ook gebruikt samen met geavanceerde sensoren om de verlichting in de kamer te regelen.

 

Verbetert het psychologisch welzijn

Natuurlijke verlichting verbetert onze stemming, verbetert het moreel, verhoogt het energieniveau (door de onderdrukking van Melatonine), verlaagt het aantal stressgerelateerde ziekmeldingen, voorkomt SAD (Seasonal Affective Disorder), één van de hoofdoorzaken van depressie, en leidt tot meer en betere slaap.

 

Verbetering van de kwaliteit van ruimten

Een goede integratie van natuurlijk licht in de bebouwde ruimte verhoogt de waarde van de ruimte. De ruimten lijken groter, en grote openingen laten de natuurlijke stroom van groen in het gebouw toe. Een goede regeling van het zonlicht door openingen kan ook de kwaliteit van de binnenhuisdecoratie verbeteren.

 

Voordelen voor kantoorpersoneel

De mensen die op kantoor werken, hebben meestal te maken met druk vanuit verschillende hoeken, soms houden ze er zelfs niet van om monotoon werk te doen en kunnen ze zich na een tijdje werken moe voelen. Natuurlijke verlichting in de kantooromgeving speelt een belangrijke rol in een betere gezondheid, een lager absenteïsme, een hogere productiviteit, financiële besparingen van de kantoormanager, een daling van het aantal ongevallen, een hoger niveau van mentale prestaties, verbeteringen in de slaapkwaliteit, en een verhoging van het moreel.

 

Voorkomt de groei van schimmels 

Kamers zonder natuurlijk zonlicht hebben de neiging tot de groei van schimmels, zwammen en insecten. Dit resulteert in een oncomfortabele, sombere kamer en er kan een slechte geur uit de kamer komen. Het resulteert zelfs in risico’s voor je gezondheid, maar hier heb je dus waarschijnlijk geen last van door het natuurlijke licht. 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips