Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

De top 10 must-knows over zonnepanelen die je nodig hebt

De top 10 must-knows over zonnepanelen die je nodig hebt

Het is bij de overweging om zonnepanelen te laten installeren belangrijk om je goed te informeren. Door je goed voor te bereiden, weet je dat je straks de juist keuze maakt om zonnepanelen aan te schaffen. Daarom volgt hier ook de top 10 must-knows over zonnepanelen.

1. Opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen drukt zich uit in Wattpiek. Het aantal Wattpiek duidt onder optimale omstandigheden het maximale vermogen aan.

2. Aantal benodigde zonnepanelen

Het is afhankelijk van het energieverbruik in het huishouden en gewenste opbrengst hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.500 kWh op jaarbasis en tien zonnepanelen leveren ongeveer 3000 kWh per jaar op. Het is overigens afhankelijk van het dak hoeveel zonnepanelen erop passen.

3. Terugverdientijd

De terugverdientijd is afhankelijk van het type zonnepanelen, kwaliteit en het aanschafbedrag. Het is al mogelijk om na vijf jaar de investering te hebben terugverdiend.

4. Besparing per jaar

Een gemiddeld huishouden kan met de aanschaf van zonnepanelen al wel 600 euro per jaar besparen op de energiekosten.

5. CO2 besparing

Naast de besparing die voordeel oplevert voor de portemonnee is er eveneens sprake van CO2 besparing. Zonne-energie is namelijk een duurzame vorm van energie. Zo lever je met de aankoop van zonnepanelen een bijdrage aan een beter milieu.

6. Btw is terug te vorderen

Je betaalt btw op de aanschaf van zonnepanelen. Het goede nieuws is dat de betaalde btw bij de belastingdienst is terug te vragen.

7. Stroom terugleveren aan het net

Het is mogelijk dat je meer energie opwekt dan dat je verbruikt. In dat geval is het mogelijk om stroom aan het net terug te leveren. In dat geval loopt de meter terug en er is sprake van salderen.

8. Slimme meter

Het is in verband met het terugleveren van stroom aan het net belangrijk om over een slimme meter te beschikken. Indien je nog geen slimme meter hebt, is deze bij de netbeheerder aan te vragen.

9. Omvormer en ventilatie

Bij de plaatsing van zonnepanelen op het dak is het mogelijk om de omvormer op zolder te plaatsen. Het is echter van belang dat de omvormer rondom ruimte heeft en dat de locatie goed te ventileren is.

10. Kies voor een A-merk

Om van een optimale opbrengst te profiteren en op langdurig gebruik te rekenen, is het aan te raden om zonnepanelen van een A-merk te kopen.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips