Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Creëer meer gezelligheid in je kleine tuin met deze tips

Creëer meer gezelligheid in je kleine tuin met deze tips

Een kleine (stads)tuin betekent niet meteen een saaie, ongezellige tuin. Met slimme keuzes kan je de oppervlakte die je voorhanden hebt optimaal benutten. Een volledige herinrichting, maar ook enkele accessoires toevoegen, kan al een wereld van verschil maken. Benieuwd naar hoe je de gezelligheidsfactor van je tuin naar een hoger niveau tilt? Je leest het hier.

Een slimme planning

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met het inrichten van je kleine tuin, is het verstandig om eerst een planning te maken van de mogelijkheden. Neem even de tijd om je tuin goed te observeren en te bedenken wat je graag wilt bereiken met de beschikbare ruimte. Meet de afmetingen van je tuin op en maak een schets waarin je de verschillende zones aanduidt. Denk na over de functies die je aan elke zone wilt toewijzen. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat er mogelijk is in je tuin.

Creëer hoekjes

In een kleine tuin is het slim om met verschillende hoekjes te werken. Verdeel je tuin in meerdere gezellige zones met elk een eigen functie.  Een eethoekje, een groene hoek met je zelfgemaakte plantenbak of rek, en een loungehoek met zachte kussens onder een overkapping. Overkappingen zijn een uitstekende toevoeging wanneer je optimaal wilt genieten van je kleine tuin.

Ga zelf aan de slag

Ben je een handige Harry? Dan kan je zelf aan de slag om leuke tuinmeubels of accessoires te maken. Hiervoor kan je gebruikmaken van tuinhout, een veelzijdig materiaal waarmee je je tuin kan opfleuren. Maak bijvoorbeeld een verticale plantenbak of rek van tuinhout planken en zet ze tegen een muur of schutting. Hiermee benut je ook de hoogte van je tuin optimaal en creëer je ruimte voor meer groen zonder kostbare oppervlakte in te nemen. Daarnaast kun je tuinhout gebruiken om een gezellige tuinbank te maken. Plaats de bank langs de zijkant van je tuin, zodat je nog steeds voldoende ruimte hebt om te bewegen en te genieten van andere elementen in je tuin.

Sfeerverlichting

Goede verlichting is essentieel voor een gezellige sfeer in je kleine tuin, vooral als de avond valt. Kies voor zachte, warme verlichting zoals sfeerlampjes, lantaarns, en lichtslingers die je tussen de overkapping en de planten kunt hangen. Ze nemen amper plaats in en het maakt je tuin een stuk sfeervoller.

Maak je tuin kleurrijk

Kleuren voegen levendigheid toe aan je tuin. Zo zal je tuin er in ieder geval niet saai uitzien. Combineer bijvoorbeeld een roze tafel met gele bloemen, of hang een kleurrijke hangmat waarin je kan genieten van de buitenlucht. Ben je minder fan van grote contrasten? Dan kan je ook kiezen voor eenzelfde tint. Ga vooral zelf op ontdekking. Experimenteer er op los, maar let wel dat het geen chaotische kleurenboel wordt.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips