Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

5 tips om energiezuinig te bouwen

In Vlaanderen is het verplicht om energiezuinig te bouwen. De eisen die de overheid oplegt worden ook steeds strenger. Tegen 2021 moeten alle nieuwbouw-woningen in Europa voldoen aan de BEN-norm. Dat betekent dat ze Bijna Energie Neutraal moeten zijn, of een E-peil van E30 of minder hebben. Ter vergelijking, woningen die dit jaar gebouwd zijn, mogen nog een E-peil van E50 bereiken. Maar bouwers die nu al hun best doen krijgen een fiscale korting als beloning.

DAKISOLATIE

Let erop dat je dak winddicht is. Bovendien moet er niet alleen een goede isolatielaag maar ook een dampscherm aanwezig zijn. Dan kan je 30% van je kosten inbrengen op je belastingaangifte. Daarbovenop krijg je van de netbeheerders en van bepaalde gemeentes nog een premie voor dakisolatie. Als je een deel van je dak vernieuwd en isoleert, kom je in aanmerking voor een verbeteringspremie.
BUITENMUURISOLATIE

Als je je buitenmuren goed isoleert, heb je recht op een premie van je netbeheerder. Opgelet, dit geldt niet voor de binnenmuren. 
VLOERISOLATIE

Voor vloerisolaties kan je ook een premie krijgen, al zijn er wel strikte voorwaarden aan verbonden.

De fiscale korting is niet min: dit jaar een bouwaanvraag indienen met een E-peil van maximaal E30, levert je een korting op van 50% op de onroerende voorheffing. Een E-peil lager dan E20? Dan betaal je vijf jaar géén onroerende voorheffing.

HOOGRENDEMENTSGLAS

Hoogrendementsglas is energiebesparender dan dubbel glas of enkele beglazing. Wanneer je renoveert is het vaak beter om tegelijk het schrijnwerk, en dus het hele raam te vervangen. In dat geval voorziet de netbeheerder verschillende premies. 

 

HERNIEUWBARE ENERGIE

Investeren in groene energie loont. Je bespaart er immers 10 E-peilpunten mee. En je krijgt er ook nog premies voor, denk bijvoorbeeld aan de premie om een zonneboiler te installeren.  
 

Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V): “De maatregel mist z’n effect niet. De Vlaamse overheid wil mensen stimuleren om zuinig om te gaan met energie. Dat gebeurt met strenger wordende normen, maar dus ook met stimuli zoals premies. Deze korting op de onroerende voorheffing beloont de voorlopers." 

Bron: Het Laatste Nieuws 

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips