Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

5 tips en tricks: hoe onze energiefactuur instant verlagen?

De energieprijzen, er werd de voorbije maanden genoeg over verteld en geschreven. Torenhoge gas- en elektriciteitsfacturen zorgen voor paniek bij gezinnen die al tegen hun financiële limieten botsen. De regering moest ingrijpen met premies en btw-verlagingen om de bevolking enigszins te behoeden voor grotere financiële problemen. Maar soms kan je als gezin zelf al met kleine ingrepen je factuur doen dalen. En het gaat verder dan het licht in het toilet uitdoen of de deur dichtdoen als je snel de vuilniszakken buiten zet. Wist je dat 74 procent van de energie die gezinnen in ons land gebruiken voor verwarming dient? We geven graag vijf tips mee om eenvoudig je factuur naar beneden te krijgen.

1. Graadje lager

De meest bekende truc is om de verwarming een graadje lager te zetten en een extra trui aan te trekken. 19 graden is beter dan 20, en dat merk je al snel op de afrekening. Je energiefactuur zal gemiddeld zeven procent lager zijn per graad dat je de thermostaat lager zet. Omgerekend scheelt het gemiddeld 160 euro per jaar voor wie met gas en 80 euro voor wie met stookolie verwarmt.

2. Automatiseer en digitaliseer

Als je nog een manuele thermostaat hebt, kan je die beter vervangen door een programmeerbaar model. Als je die al hebt, dan lees je best nog even de handleiding om te weten hoe je die optimaal kan instellen. Niets wat meer nutteloos is dan je huis verwarmen als er niemand thuis is. Enkel de huisdieren profiteren, maar die kunnen perfect leven met enkele graden minder. Als je je thermostaat optimaal instelt kan het je per jaar tot 250 euro (gas) en 130 euro (stookolie) winst opleveren.

3. Douche wint van bad

Veel winst valt ook te halen door het badkamergebruik van het gezin energiezuinig te optimaliseren. Kort douchen verbruikt een pak minder water en energie dan wanneer je een bad neemt. Bij een douche van vijf minuten verbruik je zo’n 35 liter water. Een regendouche kan tot dubbel zoveel verbruiken. Voor een bad heb je gemiddeld twaalf tot vijftien emmers nodig, wat aftikt op 120 tot 150 liter water. Drie keer zoveel als een douche dus. Je kan uiteraard besparen op het energieverbruik door duurzaam te verwarmen met een warmtepomp, door zonnepanelen en/of zonneboiler te installeren. Doorstroomtoestellen zijn ook energiezuiniger dan boilers. Het water wordt dan alleen opgewarmd als het nodig is.

4. Sluipverbruik beperken en ledverlichting

Onze elektriciteit behoort tot de duurste van Europa. Het is daarom essentieel dat we niets nutteloos laten draaien. Je kleinste lichtjes in je huis verbruiken ook stroom. Sluipverbruik is van de grootste kwalen bij toestellen die op elektriciteit werken. Beperk het verbruik door ze aan te sluiten op een verdeeldoos met een schakelaar. Je kan er tot 150 euro per jaar mee besparen. Ook een investering in ledverlichting in de ruimtes waar je vaak licht maakt, kan je portefeuille letterlijk verlichten. Zes halogeenspots van 40W en 3 lampen van 60W die 1000 uur branden, dat is ongeveer drie uur per dag gedurende 340 dagen, verbruiken jaarlijks 206 euro aan stroom. Met ledverlichting ligt het vereiste vermogen gemiddeld tien keer lager. Met een uitgave van amper 50 euro kun je zo jaarlijks 185 euro besparen.

5. Durf vergelijken

Als je een auto of een televisie koopt, ga je ook niet meteen het eerste model kopen dat je wordt aangeboden. Waarom zou je dan bij een energieleverancier met de eerste de beste in zee gaan? Online kan je perfect leveranciers met elkaar vergelijken en kan je ook zelf beslissen met wie je in zee gaat. Ieder jaar kan je ook zonder probleem en kosteloos veranderen. De leveranciers regelen onderling de overstap en je hoeft zelf niets te doen. Bovendien heeft elk gewest een orgaan dat de energieprijzen reguleert. In Vlaanderen is het de VREG die alles bevattelijk en transparant communiceert op hun website.

Ben je je droomhuis aan het bouwen en wil je weten wie de beste partijen zijn om jouw woondroom te verwezenlijken? Op Build Your Home vind je meer dan 16.000 aannemers en vakmannen voor jouw project

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips