Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

5 tips bij het kopen van een nieuwe keuken: waar moet je op letten?

5 tips bij het kopen van een nieuwe keuken: waar moet je op letten?


Een nieuwe keuken kopen, spannend! Het is heerlijk om te mijmeren over je droomkeuken, maar die droom werkelijkheid maken is ook best eng. De keuken is een belangrijke ruimte in je woning en het gaat bovendien om een flinke investering. Om slapeloze nachten, oeverloze discussies, eeuwige twijfel en misschien zelfs spijt te vermijden, is een goede voorbereiding een must wanneer je een nieuwe keuken koopt.

Gesponsord artikel

Neem je tijd

Net omdat het om zo’n grote, belangrijke aankoop gaat, mag je niet overhaast tewerk gaan. Er valt zoveel te kiezen en te overwegen. Ook al heb je ongetwijfeld te maken met deadlines, het is toch belangrijk je tijd te nemen. Zet al je wensen en eisen op papier, maak eventueel enkele schetsen en laat het dan even rusten. Na een korte pauze weet je snel of je nog steeds tevreden bent met je keuze. Laat ook bij elke volgende stap ruimte voor bedenktijd. Zo wordt het kopen van een nieuwe keuken net iets minder stressvol.

Realistisch budget

Een keuken kost geld, daar kan je niet onderuit. Nog voor je aan het ontwerpen gaat, bepaal je een realistisch budget. Wees niet bang je budget met je keukenprofessional te delen. Zij hebben een objectieve kijk en kunnen je een ander perspectief bieden op de mogelijkheden. Doordat je al grondig hebt nagedacht over je must-haves en nice-to-haves, kan je sneller schakelen wanneer iets niet haalbaar blijkt. 

Volg je levensstijl

Bij het kiezen van een nieuwe keuken willen we zo veel mogelijk dromen en wensen werkelijkheid zien worden. Fancy apparaten, moderne snufjes en de nieuwste trends lijken een must, maar de praktische realiteit van het dagelijkse leven wordt daarbij vaak over het hoofd gezien. Een keuken moet bovenal functioneel zijn. De keuken is een leefruimte, maar vooral ook een gebruiksruimte die functioneel, praktisch en gerieflijk moet zijn. 

Een goede plek om te starten is: waar ben ik in mijn huidige keuken tevreden over en waarover net niet? Wat is praktisch, wat mis ik, wat heb ik waar nodig? Is er voldoende opbergruimte? Zo bekijk je de keuken met een praktische blik en voorkom je dat je een mooie maar totaal onhandige keuken koopt.

De kleine details

De kunst van een echt gerieflijke keuken schuilt in de details. Van het type apparaten en de driehoek tussen je besteklade, kookvuur en gootsteen tot de juiste verlichting: je keuken staat of valt er mee. Let vooral op goede verlichting, bijvoorbeeld door ledstrips onder de hangkasten te plaatsen of met spots te werken. Goed licht bepaalt niet alleen de sfeer, maar draagt ook bij tot veilig koken.

Tip: vergeet het plekje voor de vuilnisbak niet!

Tot in de puntjes

Net zoals de details belangrijk zijn, is de afwerking dat ook. Kies voor materialen die je mooi vindt, maar die ook onderhoudsvriendelijk zijn. Een keuken die moeilijk schoon te maken is, is een keuken die je snel beu zal zijn. Bekijk waar er onbenutte ruimte is (een vervelende hoekkast, bijvoorbeeld) en bedenk of er handige oplossingen zijn. Werk de keuken af met een praktische en stijlvolle achterwand. Voeg enkele persoonlijke toetsen toe, zoals wanddecoratie, een basilicumplantje of een leuke handdoek. 

Met een goede voorbereiding, voldoende tijd en respect voor het budget koop je een keuken waar je je meteen thuis voelt!

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips