Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

5 misvattingen over zonneboilers

Misvatting 1: “Als de zon niet schijnt, heb ik geen warm water”

Een zonneboilersysteem bestaat uit collectoren en een opslagvat (boiler). Een zonnecollector ziet eruit als een zwarte plaat die meestal op het dak van je woning wordt geplaatst, maar ook op de gevel of zelfs op de grond kan worden geïnstalleerd. Hij vangt het zonlicht op, en met de energie van dat licht verwarmt hij de vloeistof die door de collectoren stroomt. Via een pomp gaat die opgewarmde vloeistof naar het opslagvat, waar ze via een warmtewisselaar haar warmte afgeeft aan het sanitair water. Ofwel is het gebruikswater daarmee warm genoeg, ofwel zorgt een naverwarming (een cv-ketel, warmtepomp of elektrisch element) voor bijkomende warmte om aan de nodige 45 tot 60 °C te geraken.  

Aangezien een zonneboilersysteem niet werkt op warmte, maar op het licht van de zon, kan het dus ook putje winter je sanitair water opwarmen. Zonlicht is er namelijk altijd, ook bij een troosteloze grijze hemel. De zonnestralen bereiken ons immers niet alleen direct, maar ook indirect.  

Misvatting 2. “Als ik een zonneboiler installeer, moet ik mijn hele verwarmingsinstallatie vervangen” 

Ingrijpende werken zijn er voor een zonneboiler niet echt nodig. Je kan de verwarmingsketel veelal gewoon behouden, en de boiler ernaast plaatsen. Wanneer er niet voldoende zonlicht is, is het de ketel die het sanitair water op de gewenste temperatuur moet brengen. Wanneer je ketel ouder is dan 15 jaar, overweeg dan een nieuwe condensatieketel. Een condensatieketel verbruikt tot 35% minder dan een oude verwarmingsketel.

Misvatting 3. “Zonnecollectoren gaan snel stuk”

Er worden hoge eisen gesteld aan de kwaliteit en duurzaamheid van zonnecollectoren. Meestal bestaan ze uit borosilicaatglas. Dit veiligheidsglas is zelfreinigend, warmt niet op en is bestand tegen hevige regen en hagel, en ook tegen bijvoorbeeld een voetbal.

Misvatting 4: “Zonnecollectoren vergen veel onderhoud”

Eens geïnstalleerd, zal een zonneboiler gemakkelijk zo’n 25  jaar werken. Je zal in die tijd misschien wel eens een pomp of een expansievat moeten vervangen, maar voor de rest blijft het systeem optimaal. De vloeistof die zorgt voor de warmteoverdracht tussen de collectoren en het buffervat, - een mengsel van een antivriesproduct en water -, moet maar één keer om de drie jaar worden gecontroleerd en eventueel vervangen. 

Misvatting 5: “De investering is te duur tegenover de opbrengst” 

De prijs van een zonneboilerinstallatie hangt uiteraard af van tal van factoren, maar een goede richtprijs voor een complete zonneboilerinstallatie is 1.000 euro per m² zonnecollectoren, inclusief plaatsing. Als je weet dat voor een gemiddeld gezin 5 m² zonnecollectoren doorgaans volstaan, spreken we dus van een investering van gemiddeld 5.000 euro, de aftrek van de premies voor een zonneboilerinstallatie bij een renovatie niet ingecalculeerd.

In Brussel kan je aanspraak maken op een premie tot 3.000 euro, in Wallonië op een premie tot 2.500 euro en in Vlaanderen op een premie tot 2.750 euro. In Vlaanderen maakt het plaatsen van een zonneboiler bovendien deel uit van de maatregelen die recht geven op een totaalrenovatiebonus, op gratis begeleiding door een BENOvatiecoach, en op een korting op de onroerende voorheffing bij ingrijpende energetische renovaties. 

Zo heb je een zonneboilerinstallatie soms al terugverdiend op minder dan 6 jaar. Collectoren die pal naar het zuiden is gericht, met een hoek van 45°, leveren het beste rendement op. 

Voor een deskundig, niet-merkgebonden antwoord op deze en nog veel meer vragen kan je terecht op www.InfoZonneBoiler.be, het objectieve zonneboilerinfoplatform van de Belgische zonneboilerfederatie.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips